NRK Meny
Normal

Vist på 70 ulike filmfestivaler verden over

Den samiske filmaktiviteten har trolig aldri vært større enn den er i dag.

Iđitsilba, Elle Márjá Eira

Filmen «Iđitsilba» er en del av 7 Sámi stories, som har blitt vist på 70 ulike festivaler verden over.

Foto: Johan Mathis Gaup / Pressebilde

– Vi opplever en stor interesse for samisk film, spesielt internasjonalt, opplyser Internasjonalt Samisk Filminstitutt i en pressemelding i dag.

Ifølge instituttet har eksempelvis 7 Sami stories blitt vist på over 70 ulike filmfestivaler, og er dermed et godt eksempel hvor hvor stor rekkevidden for samiske filmer kan være.

Storsatsning

Amanda Kernell er godt i gang med sitt prosjekt «Sameblod», som er den første sørsamiske spillefilmen fra den nye generasjonen samiske filmskapere.

– Dette prosjektet har Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) støttet fra starten av, og det er også den første spillefilmen ISFI har gitt produksjonstilskudd til i 2015, med 800.000 kroner.

Handlingen dreier seg rundt Elle Marja som går på samisk internatskole på 1930-tallet og skal overta reindriften i familien.

ISFI er også i gang med å starte opp en filmsatsing mot samisk ungdom, der unge filmskapere får tilskudd til å lage film. Første samling er i Inari i Finland før sommeren.

4,5 millioner kroner

Tilsammen er 10 nye samiske spillefilmer under uviklinger i Sápmi, fire tv-serier, 30 dokumentarer og kortfilmer samt flere filmer for barn og unge.

I dagens pressemelding skriver ISFI at de får 3.97 millioner kroner i statstilskudd fra Kulturdepartementet og 1.4 millioner kroner fra Sametinget.

Les flere nyheter fra NRK Sápmi her.