NRK Meny
Normal

Den mystiske sølvringen

Sølv har oppigjennom historien vært viktig for europeere – men også for samer. På fredag åpnet Lisbeth Sombys utstilling med en spesiell sølvring i sentrum.

Filigranssølvsmed Lisbeth Somby forteller om hvordan hun har jobbet med sin nye utstilling.

Lisbeth Somby forteller på samisk hva som gjorde denne sølvringen så spennende for henne. (Foto og redigering: Mattis Wilhelmsen.)

Da Lisbeth Somby i 2013 gikk i lære på Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo, fikk hun og hennes mester Rebecca Hannestad Tanum, en spesialomvisning i den samiske avdelingen.

Der var det noe som fanget hennes oppmerksomhet.

En sølvring med hjerteheng.

– Hjerter på en samisk fingerring, er det noe jeg har sett før?

Var et av spørsmålene Somby spurte seg.

Fant ut hvem den tidligere eieren var

Siden den gang har hun undersøkt bakgrunnen til den mystiske sølvringen, og på oppdrag fra museet laget kopier av ringen.

– Det viste seg at den hadde et stempel på innsiden, og etter å ha konferert med sølvstempelekspert Sigrid Tandberg Walle, kunne hun fortelle at formen på stempelet tilsier at den er laget i 1825, forteller Somby.

Hun fortsatte å forske på ringen.

Samiske sølvgjenstander

Slike sølvgjenstander går igjen i samisk tradisjon.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Den har vært i eie hos frøken Lydia Gunnari, som er født i 1879 i Bugøyfjord. Det interessante er at hun først var registrert som kven, men senere i 1900 som finsk, og i 1910 som norsk kvinne.

Er ringen samisk?

– Det er et åpent spørsmål, som jeg ikke kan svare på, men det som er sikkert er at den er fra Sápmi.

Forsket lite på samisk sølv

I ringen oppdaget hun også en engel. Siden det har vært forsket svært lite på samisk sølvtradisjon er det vanskelig å si om hjerter og engler er noe som er brukt som heng på samiske smykker og ringer.

– Den eneste jeg vet som har forsket på samesølv er Phebe Fjällström med boka Lappsk Silver fra 1962.

Leif Pareli har vært museumskonservator ved Folkemuseet i over 30 år. Hans arbeidsområde er samisk kultur og minoritetskultur.

(Artikkelen fortsetter under.)

Museumskonservator Leif Pareli forteller om samer og sølv, og hvorfor det var så viktig for dem.

Museumskonservator Leif Pareli forteller om hvorfor sølv var så viktig som handelsvare for samer. (Foto og redigering: Mattis Wilhelmsen.)

Han bekrefter at det er vanskelig å si om ringen som har vært museumsgjenstand i snart 100 år er av samisk håndverk eller ikke.

– Men den er fra samisk område, og sølv var en viktig handelsvare for samer. Det var lett å få med seg og plassbesparende å oppbevare, siden nomader ikke investerte i land og arealer, forteller Pareli.

Påvirket av europeisk kultur

Han mener at sølvet til samene er bevis på at europeisk kultur var en del av den samiske kulturen, og visa versa.

– Samene ble en del av den europeiske økonomien allerede for 1000 år siden, og var nok ikke så adskilt som mange vil ha det til.

Lisbeth Sombys utstilling med ringens kopier kan man fortsatt få med seg, for den vil stå til slutten av sommeren.