Hopp til innhold

Den eneste lulesamiske barnehagen er konkurs

Sametinget støtter nyetablering. – Det er ikke et spørsmål om det blir et lulesamiske barnehagetilbud igjen, men hvordan det skal organiseres, sier sametingspresidenten.

Vuonak mánájåroj på Árran på Drag i Tysfjord konkurs.

STÅR TOMT: Nå står Vuonak mánájåroj på Drag i Hamarøy kommune i Nordland tomt.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Styret i Árran har ikke kunnet etterkomme styret i Vuonak mánájåroj AS sin anmodning om garantier og konvertering av gjeld.

Det skriver det lulesamiske senteret Árran på Drag i Hamarøy kommune i Nordland i en pressemelding (ekstern lenke). Árran har vært eier av barnehageselskapet Vuonak mánájåroj AS.

Vuonak mánájåroj har derfor vedtatt å begjære selskapet konkurs. Dermed ble landets eneste full-lulesamiske barnehage lagt ned mandag.

Og dette ble foreldrene informert om bare tre timer før barna og alle private eiendeler måtte hentes, og barnehagen stengte dørene.

Vuonak mánájåroj konkurs

BARNEHAGEN TØMMES: Her henter foreldrene barn og private eiendeler i barnehagen, før stenging.

Foto: Sander Andersen / NRK

Det syns forelder Jørgen Kintel var brutalt.

– Det var en skuffende dag, det skal jeg innrømme. Det var ikke noe hyggelig å hente ungene på denne måten, og på en måte si farvel til de ansatte der som har gjort en fantastisk jobb for våre barn, sier Kintel.

Les også: Mangler fagutdannende i alle samiske kommuner: – Leter med lys og lykte

Ingrid Kintel, rektor Drag skole
Ingrid Kintel, rektor Drag skole

Lulesamisk krise

Den lulesamiske barnehagen har gått konkurs. Det lulesamiske senteret Árran sliter økonomisk, med 5,2 millioner i minus i 2021. I tillegg sliter skolene i Hamarøy med å få tak i lærere med lulesamisk kompetanse.

Men foreldrene gir ikke opp. Et nytt selskap er startet, og håpet er at et nytt lulesamisk barnehagetilbud står klart allerede til høsten.

Jørgen Kintel

STYRELEDER: Jørgen Kintel er styreleder i det nye selskapet, Viejega mánájåroj AS, men også forelder til et av barna som rammes av konkursen

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

Vi skal ha et tilbud til våre barn, og da gjør vi som foreldre en ekstra innsats når vi må, forteller Kintel, som er styreleder i det nye selskapet, og også forelder til et av barna som er rammet av konkursen.

Og det er ikke noe vi har hatt lyst til, men vi skjønner det at vi er nødt til å trå til, fordi lulesamisk er så viktig for oss, så vi anser det som nødvendig.

Les også: Her må de velge hvilke elever som får undervisning til høsten

Drag skole
Drag skole

Slår ring om samisk barnehagetilbud

Nordland fylkeskommune, Kommunal- og distriktsdepartementet, Statsforvalteren, Sametinget og Hamarøy kommune er koblet inn i saken.

Min oppfatning er at alle parter kommuniserer tydelig om behovet om å ha et lulesamisk barnehagetilbud. Dermed er det ikke et spørsmål om det blir et lulesamisk barnehagetilbud, men hvordan det skal organiseres.

Det sier Silje Karine Muotka i en pressemelding. I pressemeldingen fremkommer det at Sametinget har blant annet mulighet til å gi støtte på inntil 500.000 til etablering av nye barnehagetilbud.

Sametingspresident Silje Karine Muotka

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR).

Foto: Åse M.P. Pulk / Sámediggi

Sametinget har gitt tilskudd til driften av Vuonak Mánájåroj som nå er slått konkurs, og mener det er viktig at Drag i Hamarøy fortsatt skal ha et samisk barnehagetilbud.

Selv om Vuonak Mánájåroj nå er slått konkurs, så rokker det ikke ved vår målsetting om at det skal være et godt samisk barnehagetilbud i området, sier Muotka.

Sametinget er innstilt på hurtig behandling hvis det kommer søknader fra kommunen eller andre aktører ifølge Muotka.

Jørgen Kintel og foreldrene i Vuonak Mánájåroj håper at det to år gamle barnehagebygget kan benyttes, samt at de kan beholde de som har vært ansatt der.

Et lulesamisk barnehagetilbud blir det, men i hvilken form. Det blir spennende å se om vi klarer å lande på noe som er bærekraftig over lang tid, sier Kintel.

Beklager situasjonen

Lars Magne Andreassen er direktør i Árran, og han beklager situasjonen som har oppstått.

Lars Magne Andreassen direktør for Árran

Direktør i Árran Lars Magne Andreassen.

Foto: EWA-MARI HEDMAN / NRK

Árran har drevet barnehage i 27 år, og vi bygde jo ny barnehage av god vilje og med de beste hensikter fordi det er det viktigste språktiltaket. Vi hadde ønsket å holde barnehagen åpent både ut dette året og på lengre sikt.

Andreassen forteller at Árran har drevet barnehagen fordi det ikke har vært tillit til hverken Tysfjord eller Hamarøy kommuner om at de ville drive barnehagen ut fra språkets beste.

Han mener nå det er på tide at barnehagen blir kommunal, og at Hamarøy kommune tar ansvar. Andreassen påpeker at kommunen kan få økonomisk drahjelp som private barnehager ikke kan få.

Lulesamisk språkarbeid er i alt for stor grad privatisert. Det er på tide at barnehagen blir kommunal, sier Andreassen.

Korte nyheter

 • Videregående skole akkreditert som urfolksskole

  World Indigenous Nations Higher Education Consortium (WINHEC) har akkreditert Samisk videregående skole i Karasjok som urfolksskole. Det ble annonsert i Minnesota i USA på WINHEC sitt møte.

  – Et medlemskap i WINHEC er et tydelig kvalitetsstempel, sier en fornøyd rektor Synnøve Solbakken-Härkonen. Skolen har i årevis jobbet med å bli godkjent av WINHEC.

  Samisk høgskole i Kautokeino og Samisk videregående skole og reindriftsskole i Kautokeino er også WINHEC urfolksskoler.

 • Vuosttaš eamiálbmot nisu mátkkošta gomuvuhtii  

  Dán čavčča astronávta Nicole Aunapu Mann mátkkošta gomuvuhtii, ja lea vuosttaš amerihkálaš eamiálbmotnisu guhte dahká dan, čállá Indian Country Today ođasdoaimmahat. Mann galgá jođihit SpaceX Crew-5 barggu go njeallje astronávtta vulget čakčamánu 29. beaivve Internationála gomuvuođastašuvdnii.

  - Lea hui miellagiddevaš. Mu mielas lea dehálaš mii muitalit min servodahkii dán birra, vai eamiálbmot nuorat geat soitet jurddašit ahte dát ii leat vejolaš olahit, fuomášit ahte dološ hehttehusat leat jávkamin, dadjá Nicole Aunapu Mann Indian Country Today ođasdoaimmahahkii.

  Nicole Aunapu Mann første amerikanske urfolkskvinne til å reise ut til verdensrommet
  Foto: Bill Ingalls / NASA
 • Tystnaden i Sapmi vant pris

  Filmen «Tystnaden i Sapmi» vant denne uka andrepris i «Rigoberta Menchú Awards» på en filmfestival i Montreal i Canada. Filmen er regissert av Liselotte Wajstedt og handler om seksuelle overgrep. Produsent for filmen Linn Henriksen fra Alta er svært glad for prisen.