Demonstrerte mot gruver på Samenes nasjonaldag – ble stoppet av politiet

– Jeg vil feire, men jeg vil også løfte opp våre stemmer og kjempe mot de som har forsøkt å kolonisere oss og å tystne oss. Derfor synes jeg det er bra å ha demonstrasjon på vår nasjonaldag, sier Johan Sandberg McGuinne fra Lycksele.

Gruvedemonstrasjon i Jokkmokk 06.02.16. Arrangør Urbergsgruppen

For femte året på rad ble det arrangert en gruvedemonstrasjon i Jokkmokk på samenes nasjonaldag. Først var det taler og protestsanger før de gikk i tog. Det var rundt hundre personer som gikk i demonstrasjonstoget.

Jokkmokk Iron Mining vil starte opp en jernmalmgruve der. Den svenske regjeringen har ennå ikke besluttet om de får starte opp gruve i Kallak, selv om de allerede for ett år siden fikk søknaden på sitt bord. Blant annet disse gruveplanene ble det demonstrert mot i Jokkmokk i dag.

Johan Sandberg McGuinne og Sara Hermansson

Johan Sandberg McGuinne og Sara Hermansson

Foto: Åse Pulk/NRK

– Prioriterte demonstrasjon fordi det er viktig

Johan Sandberg McGuinne fra Lycksele og Sara Hermansson fra Vilhelmina var på demonstrasjonen. Blant alt det som skjer i Jokkmokk under det årlige markedet prioriterte de å delta på demonstrasjonen. De synes det er viktig.

– Vi vil bevare våre landområder. Hvordan skal vi leve ellers, spør Hermansson.

– Jeg blir opprørt fordi alt ødelegges. Det jeg elsker mest av alt er mine fjell, naturen, og å kunne gå ut i frisk luft, men det kommer ikke til å fungere lenger om det skal bygges gruver overalt, tilføyer hun.

– Vi må være her og kjempe for våre landområder, sier Johan Sandberg McGuinne.

– Passer bra å demonstrere på nasjonaldagen

De synes det passer veldig bra å demonstrere også på samenes nasjonaldag.

– Jeg synes det er en viktig kombinasjon. Jeg vil feire, men jeg vil også løfte opp våre stemmer og kjempe mot de som har forsøkt å kolonisere oss og å tystne oss. Derfor synes jeg det er bra å ha demonstrasjon på vår nasjonaldag. Vi skal også feste, men vi skal ikke glemme hvorfor vi fester. Det er for at vi og våre landområder finnes, og da må vi også forsvare dem, sier Johan Sandberg McGuinne.

Sara Hermansson er enig med ham.

– Det gir mer slagkraft at samer står sammen og kan være her sammen og stå opp mot gruvedriften.

Johan Sandberg McGuinne er spesielt opptatt av vannet i Sápmi.

– Jeg bor ved Umeå-elven. Der hvor den elven starter, i Rönnbäcken, planlegger man nå å starte opp gruve. Ikke nok med at hele det området i det samiske kjerneområdet kommer å bli ubeboelig, så er det også en fare ved det. Man kan ødelegge grunn- og drikkevannet til hele Västerbotten. Ingen tenker liv i tusentalls år mot en gruve i 15 år. Vannet er kilden til vårt liv.

Jenni Laiti

Aktivist Jenni Laiti deltok under demonstrasjonen

Foto: Åse Pulk/NRK

– Forsvarer våre landområder

Også den samiske kunstneren og aktivisten Jenni Laiti deltok på manifestasjonen og demonstrasjonstoget.

– Jeg vil gå for vår framtid, for vårt livsgrunnlag, som er en natur og vann.

Denne demonstrasjonen er ikke bare for å demonstrere mot gruvedrift i Kallak, sier hun.

– Den er mot gruvedrift i samiske områder generelt. Mange plasser i Sápmi planlegges det gruveoppstart, og vi vil ikke ha en eneste gruve i Sápmi.

Laiti synes også at det passer bra å demonstrere på samenes nasjonaldag.

Jeg kaller dette ikke en demonstrasjon, men heller et forsvar av våre landområder. Vi forsvarer vårt liv og levesett. Dette er en fin måte å feire det at vi fortsatt orker å forsvare det som er vårt.

Stoppet demonstrasjonstoget

Etterhvert stoppet politiet gruvedemonstrasjonen, fordi demonstrantene ville gå inn på markedsområdet. Det hadde de ikke lov til.

Harriet Nordlund er veldig misfornøyd med at toget ble stoppet.

– Argumentasjonen om at demonstranter ikke får gå gjennom markedsområdet er veldig uklart. Det er noe med at selgerne ikke får ro til å selge sine varer. Det hadde tatt fem minutter å gå gjennom markedsområdet. Jeg trodde vi levde i en demokrati. Å administrere bort ulike meninger og demonstrasjoner er ikke okei, uttaler hun.

Det var Urbergsgruppen i Jokkmokk som arrangerte demonstrasjonen.

Demonstrasjonstog mot gruver i Jokkmokk

Det var rundt hundre personer som gikk i demonstrasjonstoget mot gruver i Jokkmokk på samenes nasjonaldag.

Foto: Åse Pulk/NRK