Demonstrer foran Stortinget mot nedleggelse av sameskole

– Vi kan ikke bare stå å se på at skolen som har vært så viktig for oss blir lagt ned. Det sier tidligere elev Fransisca Kappfjell Herbst, som har reist til Oslo for å vise sin misnøye mot planene om å legge ned Sameskolen i Midt-Norge.

La sameskolen leve

Ole Henrik Bjørkmo Lifjell og Fransisca Kappfjell Herbst.

Foto: Roy Arne Kvitfjell

Tidligere og nåværende elever ved Sameskolen for Midt-Norge skal i dag stå samlet fremfor Stortinget og innlede protestmarkering mot regjeringen som ønsker å legge ned Sameskolen i Midt- Norge.

– Ja, for det er faktisk vår skole. Vi vet så inderlig vel, at dette var det eneste stedet i vår landsdel hvor vi kunne møtes, knytte bånd og virkelig lære og ta del i den felles samiske arven vår - sammen.

Les også: Legger ned Sameskolen i Hattfjelldal

Les også: Statsbudsjettet: – Samarbeidspartiene har forhandlet bort samene

Les også: Muotka: – Regjeringen overser FN-kritikk

Overtramp

Åtte nåværende og tidligere elever, samt to lærere har tatt turen til hovedstaden. Der skal Stortinget i dag avgjøre framtiden for skolen som har vært og fortsatt er svært viktig for mange sør-samiske elever.

– Vi sørsamer er en minoritet i minoriteten. Vi er veldig usynlige, vi lever veldig spredt blant den norske befolkningen og synes derfor veldig dårlig. Vi ser gang på gang at våre behov blir neglisjert. Det er et overtramp vi ikke lenger kan godta, sier Herbst.

Politikere støtter

I tillegg til elevene og lærerne, kommer flere politikere fra Sametinget, blant annet kommer sametingsråd Ann- Mari Thomassen, sametingsråd Thomas Åhren, og sametingsråd Silje Karine Muotka til å delta i markeringen.

Nestleder i Arbeiderpartiet Helga Pedersen skal også holde appell.

Arbeiderpartiet har i sitt alternative budsjett foreslått å opprettholde den sør-samiske skolen i Hattfjelldal med 3,3 millioner kroner.

– Vi vet at regjeringen har flertall for å legge ned skolen, men vi kan ikke bare stå å se på at det skjer, vi må si i fra. Vi må forsøke å få dem til å forandre mening, sier Herbst, som håper at så mange som mulig kommer til markeringa utafor Stortinget i dag klokken 12.