Ønsker flyktninger velkommen til bygda

Kommunestyret i Karasjok ønsket i utgangspunktet ikke å ta imot én eneste flyktning. Nå får de mulighet til å ombestemme seg.

Flere titalls innbyggere i Karasjok demonstrerte lørdag mot kommunestyrets vedtak om å ikke ta imot flyktninger.

Se video av demonstrasjonen, og hva de oppmøtte sier om det å ta imot flyktninger til Karasjok kommune.

Flere titalls innbyggere møtte opp på demonstrasjon som ble arrangert i Karasjok i ettermiddag. Der ville initiativtakerne markere at de ønsker flyktninger velkommen til bygda, og at de dermed er uenige med brorparten av politikerne i kommunen.

– Vi mener Karasjok kommune har evner, ressurser, vilje og hjerterom til å ta vår del av ansvaret når et helt folk har lagt ut på flukt, sa Pål Hivand innledningsvis, og ble møtt med applaus.

Han pekte på hvilken ressurs de syriske flyktningene kan være for kommunen, og nevnte blant annet at mer enn hver femte syrer fra landsbygda har høyere utdanning.

Hivand og Balto

Pål Hivand og Randi Balto er to av initiativtakerne til dagens demonstrasjon.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

Det anslås at 10.000 syriske flyktninger vil ankomme Norge de neste tre årene. Kommunen har fått forespørsel om å ta imot noen av dem. Kommunestyret sa nei. Det fikk ordfører Anne Toril Eriksen Balto til å reagere.

– Jeg ønsket veldig gjerne å ta imot flyktninger hit til kommunen. Det er et menneskelig ansvar vi har, sa ordfører Anne Toril Eriksen Balto til NRK før sommeren.

– Hvorfor blir det ikke slik, da?

– Fordi kommunestyret sier nei. De tok det ikke engang opp til vurdering, slik at vi kunne se hvilke muligheter vi har.

Eriksen Balto deltok også på demonstrasjonen i dag, og annonserte at hun igjen skal løfte saken opp i kommunestyret. Denne gangen håper hun at utfallet blir annerledes.

– Etter de signalene som har kommet fra de ulike partiene nå, tror jeg utfallet kan bli positivt. Jeg ønsker at dette går igjennom, og at vi kan ønske flyktningene velkommen til Karasjok.

Ingrid Tjikkom

23 år gamle Ingrid Tjikkom viste sin støtte til de mange tusen syriske flyktningene som anslås å ankomme Norge iløpet av de neste tre årene.

Foto: Ingrid Tjikkom / NRK

Opp til opinionen

John Nystad i Samefolkets Parti proklamerte følgende til de oppmøtte:

– Heldigvis er det noe som heter opinionen, og det er folket. Dere som er her i dag som mener noe annet enn oss politikerne.

Han stiller spørsmål ved hvorfor flyktningene skal bli møtt med en så kald skulder i kommunen og bygda.

John Nystad

John Nystad i Samefolkets Parti talte for de oppmøtte i Karasjok i dag. – Kanskje vi nå kan åpne døra på gløtt.

Foto: Monica Falao Pettersen / NRK

– Kanskje vi nå kan begynne å åpne noen dører på gløtt og vise litt støtte.

Én av initiativtakerne, Randi Balto, er glad for at så mange i Karasjok valgte å møte opp på demonstrasjonen, og sier det viser at mange faktisk er uenige med politikerne.

– Karasjok kommune har kapasitet. Vi har hus, ressurser, kompetanse, og vi er et flerkulturelt samfunn. Vi burde kunne ta imot folk fra andre deler av verden.

Ingrid Tjikkom er enig:

– Denne demonstrasjon er viktig for Karasjok for å vise at vi bryr oss og at de er velkomne. Det er folk som bryr seg.

SE VIDEOEN I HOVEDBILDET FOR FLERE REAKSJONER OG KOMMENTARER!