Hopp til innhold

Har skrevet «påskekrim» på samisk

Skjærtorsdag utgir Máret Ánne Sara - Mikkol Ivvára Jovsseha Máret - sin første roman, «Ilmmiid Gaskkas». Boka er ikke noe hun har vært nødt å skrive, men det falt henne naturlig å gjøre det - og da gjorde hun nettopp det.

Máret Ánne Sara

Máret Ánne Sara er spent på hva slags tilbakemeldinger hun kommer til å få på hennes første spenningsroman.

Foto: Johan Mathis Gaup

Kautokeino-kunstneren er ikke helt sikker på hva hun føler dagen før utgivelsen. Litt spent er hun iallfall:

– Jeg føler meg litt utladet, og klarer ikke å jobbe akkurat nå, og jeg er heller ikke helt sikker på hva jeg skal føle nå. Det er både litt skremmende, men samtidig morsomt, forteller Sara om det at andre skal vurdere hennes bok.

Få samiske bøker

Hun skrev opprinnelig boka slik at samisk ungdom skulle få mer å lese på sitt eget morsmål. Hun mener det finnes for få samiske bøker for denne målgruppen.

– Jeg ville skrive noe bra og spennende for ungdommen, da det finnes for lite litteratur rettet mot disse. Det skulle være spennende, men samtidig naturlig og knyttet til vår del av verden, sier Máret Ánne Sara.

Hun vil ikke på noen måte revolusjonere noe, men skrive noe som for henne kom naturlig.

Spenningsromanen "Ilmmiid Gaskkas" skrevet av Máret Ánne Sara

Máret Ánne Sara debuterer som forfatter med boka 'Ilmmiid Gaskkas'. Boka er en spenningsroman for ungdom.

Foto: Johan Mathis Gaup

Fenger flere generasjoner

Boken, som lanseres på Thon Hotell i Kautokeino på ettermiddagen skjærtorsdag, er en spenningsroman. En blanding av tradisjonelle sagn, mikset med en like stor del egenkomponert fantasy.

Den handler om det overtroiske og overnaturlige, det som finnes mellom himmel og jord. Noe som jo også kan virke helt hinsides, men som likevel faller veldig naturlig for oss samer som er vokst opp med slike sagn og eventyr som del av vår kultur og oppdragelse, forklarer forfatteren.

Så mye mer enn det vil hun ikke si om boka, da hun ønsker at leserne skal oppleve den selv. Selv om boka er skrevet for ungdommen, så betyr det ikke at andre lesergrupper ikke vil finne den interessant.

– Forlaget oppdaget underveis i prosessen at dette ville bli en bok også de voksne vil finne interessant og lese, og om de gjør det, gleder det meg, smiler Sara.

Máret Ánne Sara.

Máret Ánne Sara vil ikke kalles multikunstner. Hun jobber med billedkunst og debuterer nå også som romanforfatter.

Foto: Johan Mathis Gaup

Tid til å realisere drømmer

Mange har omtalt henne som en multikunstner, men der vet hun ikke om hun er helt enig.

- Jeg tror ikke jeg vil omtale meg selv med så stor tittel. Jeg er ydmyk i forhold til det jeg holder på med. Jeg har siden jeg var barn, likt å høre historier og fortellinger, og besøker ofte mine besteforeldre for å høre de fortelle. Derfor har jeg lenge hatt lyst å skrive en bok om disse historiene, sier Sara.

Hun har jobbet lenge med boka, men selve arbeidet startet faktisk i en periode da hun hadde en såkalt «kreativ tørke». Så kom en annen kunstner henne til unnsetning.

– Jeg hadde da møter med sangeren Max Mache, der vi utfordret hverandres kreativitet, pushet hverandre. Etterhvert som jeg begynte å skrive, kom bare boka. At jeg har valgt å prioritere boka er også et resultat av prioritering av ens drømmer. Fra jeg begynte å jobbe med kunstneriske prosjekter, så har det bare blitt mer og mer av de, og det er kommet helt naturlig og er ikke resultat av noe jeg har ønsket å gjøre, forteller Máret Ánne Sara.

Gruvedrift vekker engasjement

På samefolkets dag åpnet kunstneren sin egen billedutstilling, som ble mottatt med begeistring, og som også har vært gjenstand for mange diskusjoner.

Til dels sterke bilder med klar symbolikk til et undertrykt folk, og en undertrykt reindriftsnæring var å se på utstillingen. Sara medgir at hun har et sterkt samfunnsengasjement på disse områdene.

– Dette har nok kommet mer til syne den senere tid, med gruvegigantenes inntog i Sápmi. Jeg har personlig alltid vært opptatt av naturen, reindriftas kår og minoriteters kamp mot stormakta, men nå merker jeg at flere bryr seg og vil gjøre noe for å stoppe dette overgrepet, spesielt de siste månedene, sier hun.

Hun synes det er svært viktig at unge sier ifra nå, at nok er nok:

– Å forsøke å presse reindrifta ut av sine tradisjonelle områder, deres levesett og levegrunnlag, er noe som man må ta en stilling til nå, for sammen er vi sterke. Om man ikke gjør noe og staten fortsetter som nå, så ser dette ikke veldig lyst ut, med tanke på fremtiden for denne sårbare næringen, for vårt liv, sier Máret Ánne Sara.

Korte nyheter

  • Britta Marakatt-Labba utnevnt til æresmedlem

    Loga sámegillii.

    Britta-Marakatt Labba ble utnevt til nytt æresmedlem i Samisk Kunstnerforbund under forbundets årsmøte 14. april. Det skriver de i en pressemelding.

    Over 23.000 besøkende de to første ukene på Marakatt-Labba utstilling.

    «For hennes eksepsjonelt kvasse sting som spenner over kunstverdenen. Hennes kunstneriske arbeid har formidlet samiske historier, følelser og levekår gjennom kunst. Med sine unike verk har hun blitt en av de mest fremtredende samtidskunstnerne.»

    Det er en del av begrunnelsen for hvorfor Marakatt-Labba utnevnes som æresmedlem.

    Marakatt-Labbas utstilling «Sylkvasse sting» fikk en sekser av NRKs kunstkritiker.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Britta Marakatt-Labba ođđa gudnemiellahttu

    Les på norsk.

    Britta Marakatt-Labba lea Sámi Dáiddačehpiid Searvvi ođđa gudnemiellahttu. Dan mearridii Sámi Dáiddačehpiid searvvi jahkečoahkkin cuoŋomanu 14. beaivvi, čállet preassadieđáhusas.

    Guovtti vahkkus fitne 23.355 olbmo Nationálamuseas geahččamin Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhusa.

    «Su erenoamáš bastilis sákkaldagain mat johtet miehtá dáiddamáilmmi. Su dáiddalaš barggut leat gaskkustan sámi muitalusaid, dovdduid ja eallindiliid dáidaga bokte. Su erenoamáš dáidagiin lea šaddan okta dain eanemus mearkkašahtti dálá áiggi dáiddáriin.»

    Die lea oassi searvvi ákkastallamis, ahte manne Marakatt-Labba válljejuvvo gudnemiellahttun.

    Britta Marakatt-Labba dáiddačájáhus, «Bastilis sákkaldagat» oaččui guđeča NRK:a dáiddaárvvoštallis.

    Britta Marakatt-Labba
    Foto: Susanne Hætta
  • Ánndaris Rimpi skal lede Samiske Komponister

    Loga sámegillii.

    Ánndaris Rimpi er en lulesamisk komponist, lydkunstner og sanger fra Oalloluokta i Jokkmokk kommune. Rimpi er valgt til å lede Samiske Komponister

    Han komponerer danseforestillinger, teatre, kunst og kor. Han deltok også på årets Sámi Grand Prix, og har skrevet musikk til Carte Blanche, Det norske teatret, og er representert på Nasjonalmuseet.

    Rimpi har ambisjoner for embetet:

    – Jeg vil gjerne vise den utrolige bredden som finnes blant våre medlemmer, sier Rimpi til NRK.

    – Fra lydkunstnere, populærmusikkkomponister, musikkprodusenter til komponister av klassisk musikk og eksperimentell samisk musikk.

    Ánndaris Rimpi
    Foto: Luke Meisel