NRK Meny
Normal

Offentliggjøringen av reintallene mest lest i 2014

Disse ti sakene ble NRK Sápmis mest leste i år.

Mest lest i 2014 NRK Sápmi

Disse fire sakene ble de mest leste i 2014.

Foto: Fotomontasje / NRK

Reinskilling

Reintall fikk stor oppmerksomhet.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Det ble storm på sosiale medier da NRK Sápmi offentliggjorde reintallene. Saken om reintallene var også den saken som ble mest lest i 2014 av alle nettartiklene til NRK Sápmi. Hele 81.117 stykker har lest saken.

– Selv ikke til mor har jeg maktet å fortelle om opplevelsen og minnene

Ellen Maarit Labba

Nesten 50.000 leste historien om Ellen Maarit Labba som opplevde tsunamien på kroppen.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Elle Maarit Labbas tsunamihistorie skapte stor interesse. Ti år etter tsunamikatastrofen maktet hun å fortelle om sine opplevelser. 49.381 leste hennes historie.

Makrellen opptar folk flest

Makrell har kommet

Makrellen kan være en konkurrent til både fugl og andre fisk.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Også makrellen som er blitt en trussel for andre arter er noe som opptar folk. – Makrellen er mest sannsynlig også en konkurrent til sjøfuglarter ved fuglefjellene langs kysten om tilgjengelig mat i form av sildeyngel og tobis, fortalte forsker Leif Nøttestad til NRK Sápmi. Det fikk 47.696 stykker med seg.

Studenten som flyttet til skogs

Jon Petter Scheie Anti

Jon Petter Scheie Anti (28) gikk lei av den høye musikken til naboen. Så han flyttet like greit til skogs.

Foto: Privat

At en ung person velger å sove under åpen himmel i vinterkulden er det nok mange som forundrer seg over. 33.946 måtte få med seg hva som driver Karasjok-gutten Jon Petter Scheie Anti.

Innrømte svikt da vannet forsvant

Galggojavri tømt for vann

Gálggojávri, som ligger like ved svenskegrensen i Storfjord i Nord-Troms, ble ved en feil tappet for vann i midten av september.

Foto: Ingir Baal Nango

Da Gálggojávri ble tømt for vann i midten av september kunne ikke Troms Kraft gjøre annet enn å legge seg flate. Hva som var grunnen til at vannet forsvant var det 33.016 av våre lesere som ville få med seg.

Gull og mineraler er spennende

Nussir-Gruve

– Det er anslagsvis 30 milliarder kroner i verdier i metallene som finnes i bakken, sa Nussir-direktør Ørjan Rushfeldt til NRK Sápmi.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Nussir-direktør Ørjan Rushfeldt tror at kobbergruva i Kvalsund kan starte opp i 2017. Ragnhild Marit Sara som representerer reinbeitedistriktet i samme område var overrasket over at Landbruksdepartementet ikke tok dere innsigelser til følge. 30.706 personer leste saken.

Oppsiktsvekkende at Lonely Planet anbefaler Sápmi

Spekkhoggere på Andfjorden

Ville spekkhuggere er en av de spektakulære synene som Lonely Planet synes gjør Sápmi til en attraksjon for turister.

Foto: Kenneth Pettersen

30.429 lesere ville få med seg hvorfor verdens mest populære reiseguide anbefaler Sápmi som reisedestinasjon. «Den beste plassen å være på den 2. desember er Tysfjord. Grunnen til dette er at spekkhuggeren har ankommet, og i desember er de lenger inn i fjordene og lettere å se», skriver Lonely Planet på sine nettsider.

Hodeskallen som kan endre historien

Hodeskalle Tysfjord

Denne hodeskallen i Tysfjord vakte oppsikt.

Foto: Sander Andersen / NRK

Hodeskallen som er det tredje eldste skjelettet som er funnet i en urgrav i Norge ble den åttende mest leste saken i 2014. 26.288 lesere var nysgjerrige på hodeskallen.

Norges landsbygder gror igjen

Karasjok

Saken om Karasjok som nesten ikke synes for bare furu ble den niende mest leste saken.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Mange ville diskutere om hvorfor Norge gror igjen, og om det er bra eller ikke. En av bygdene som holder på å forsvinne inn i skogen er Karasjok. 26.288 personer leste saken i 2014.

Millionbot trusselen

Reineier Mikkel Mathis Eira må slakte dyrene sine

Mikkel Mathis M. Eira (innfelt) er en av reineierne i Vest-Finnmark som var fått varsel om bot hvis han ikke reduserer antallet rein. Her med reinen som skal overvintre i Kautokeino.

Foto: Nils John Porsanger

Dersom Mikkel Mathis M. Eira fra Kautokeino ikke reduserer reinflokken sin så vil han få en bot på nesten én million kroner. 25.641 av vårt publikum ville lese om den enorme boten.