Synes det er merkelig at samiske filmer ikke får konkurrere om TIFF-priser

Åtte samiske kortfilmer har premiere på Tromsø internasjonale film festival (TIFF) denne uka, men ingen av dem ble valgt ut til å konkurrere om filmprisene til TIFF.

Anne Lajla Utsi

Direktør Anne Lajla Utsi i Internasjonalt samisk filmsenter.

Foto: Åse Pulk/NRK

Dette synes direktøren i Internasjonalt samisk filmsenter er merkelig.

Fem priser deles ut under Tromsø Internasjonale Filmfestival . Egne juryer står for utvelgelsen, og prisene deles ut under festivalens avslutningssermoni.

Totalt var 182 filmer sendt inn til vurdering til årets program. Av disse er 42 valgt ut til visning på festivalen, hvor av 25 er i konkurranse om å vinne Tromsøpalmen.

Tromsøpalmen tildeles beste film i konkurranse i Film fra Nord-programmet, men blant de konkurrerende filmene finnes ingen av de åtte samiske kortfilmene som har premiere på TIFF.

– Merkelig

Direktør Anne Lajla Utsi i Internasjonalt samisk filmsenter synes det er rart at man har klart å unngå å nominere samiske filmer til konkurranseprogrammet.

– Jeg setter et stort spørsmålstegn ved det og det spørsmålet har jeg også fremmet til TIFF. Dette er et rekordår for samisk film, for så mange samiske filmer er aldri før blitt vist på TIFF, og jeg synes det er merkelig at ingen av filmene er valgt ut til konkurranseprogrammet.

Tirsdag hadde Sara Margrethe Oskals film «Nordlyset ser deg» premiere og fredag har hele syv samiske kortfilmer premiere.

Utsi ser at det ikke er noe å gjøre mer med saken i årets TIFF, men har allerede invitert TIFF til et samarbeid for å unngå å komme i samme situasjon i framtiden.

– Nådde ikke helt opp kvalitetsmessig

Programansvarlig for Film fra Nord, Erling Falch sier at de har en todelt måte å juryere på.

– Vi ser først og fremst på kvaliteten og plukker ut det vi ønsker. Samtidig prøver vi å gjenspeile litt av trendene i de 170 filmene som er påmeldt. Hvis det er en som er veldig aktuell på en eller annen måte, så prøver vi å gjenspeile det, selv om den ikke nådde helt opp i kvalitetsvurderingen til juryen. Det er 10 filmer med samisk relevans i programmet, så derfor er det rart at hun reagerer sånn. Det er masse fra det samiske miljøet som vises.

– Hva slags kvalitet er dere på utkikk etter når dere velger filmer til konkurranseprogrammet?

– I utgangspunktet er det vanskelig å gi et svar på det, fordi det er en subjektiv opplevelse, men det var en forholdsvis enig forhåndsjury som mente at disse filmene kanskje ikke nådde helt opp, men at vi burde ha dem i sideprogrammet, sier Falch.

Det er verdt å nevne at den samiske regissøren Marja Bål Nango tirsdag vant debutantprisen Skårungen , men den prisen er det ikke TIFF som deler ut, men Nordnorsk filmsenter. Prisen gis til en regissør som for første gang regisserer en film med støtte fra Nordnorsk filmsenter.