Hopp til innhold

Abborašša følte seg presset av Sametinget

Reinbeitedistriktet Abborašša følte seg til en viss grad presset av Sametinget til å skrive under intensjonsavtalen med Artic Gold AB og Sametinget i 2010. De regner i dag avtalen for å være ugyldig.

Markus Elsasser og Isak Mathis Triumf

Reineier Isak Mathis Triumf fra Aborašša hilser på Markus Elsasser fra Arctic Gold i dokumentaren Gollegiisá. Triumf forteller at avtalen mellom Aborašša og Sametinget er ugyldig.

Foto: Roger Manndal, NRK

– Sametinget tok inititivet til intensjonsavtalen. På en måte følte vi oss presset av Sametinget. Siden Sametinget skrev under, trodde vi at det var greit. Premisset var at vi skulle få til en bedre dialog med gruveselskapet, sier Nils Isak A. Sara, tidligere leder i Abborašša reinbeitedistrikt.

Han skrev under avtalen på reinbeitedistriktets vegne i 2010. Den signerte intensjonsavtalen mellom Sametinget, Artic Gold og Abborassa er fremdeles tilgjengelig via Sametingets nettsider.

Mener avtalen er ugyldig

Det nye styret i Abborašša har skrevet brev til Sametinget og gruveselskapet for å trekke seg fra avtalen. De mener at den er ugyldig. Tidligere leder Sara er komfortabel med det.

– Jeg synes det er greit at det nye styret har trukket seg fra avtalen. Det er ingenting i avtalen som sier at det skal bli gruvedrift. I prinsippet er vi i mot alt av inngrep.

Sametinget sier dem ikke har presset noen


Sametingspresident Egil Olli (Ap) avviser å ha satt reinbeitedistriktet under press.
– Vi presser ingen. Sametinget er et folkevalgt organ. Vi gjør det vi skal, og vi gjør det vi vil.

Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli sier de følger Sametingets mineralveileder. (Bildet er tatt ved en annen anledning.)

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK


Men skal ikke Sametinget ivareta reinbeitedistriktenes interesse, også?

– Det gjør vi. Det er ingen som har veto i denne saken. Vi følger Sametingets mineralveileder. Vi går i bresjen for at gruveselskapene må kontakte rettighetshaverne. Sametinget vil selvfølgelig jobbe for å ivareta Fiéttars interesser i saken, selv om de ikke ville skrive under intensjonsavtalen.
Vi er forpliktet til å ivareta alle samiske interesser, presiserer Olli.

– Vanskelige rettslige spørsmål


Førsteamanuensis Susann Funderud Skogvang ved Universitet i Trømsø mener rettighetsrettssubjekt-spørsmålet er vanskelig.

– Hvem som kan inngå avtaler med bindende virkning også ovenfor andre er vanskelige, rettslige spørsmål. Innehaverne av rettighetene må gi samtykke. Reineierne har en selvstendig rett til å bestemme om områdene skal åpnes for gruvevirksomhet eller ikke.

Politikere som mener vi kan jobbe i lag med gruvedrifta, burde komme hit og se hvordan det ser ut i det gamle gruveområdet. Det ser ut som en krigsplass.

Isak Mathis Triumf

Alvorlig med hastverk


Skogvang mener det er en grunn til gruveselskapene har hastverk med å få opp mineralene.

Susann Funderud Skogvang

Førsteamanuensis Susann Funderud Skogvang sier reineierne har en selvstendig rett til å bestemme om områdene skal åpnes for gruvevirksomhet eller ikke.

Foto: Marius Fiskum

– Det haster med å få opp mineralene fordi rettighetssituasjonen er uavklart. Det er en svært alvorlig situasjon. I enkelte områder vil det være uforenlig å drive gruvevirksomhet i kombinasjon med reindrift.

Disse områdene må kartlegges og skjermes, mener hun. Man må finne ut hvilke områder som kan ofres, og hvilken kompensasjon reindriftsutøverne skal få. Om det er noen plasser i verden man skal ivareta urfolks rettigheter, bør det være i rike Norge, avslutter Skogvang.

- Vi har ikke skrevet under


Reineier Isak Mathis Triumf, kjent fra NRK Sápmis dokumentar Gollegiisá, antyder også at Sametinget kan ha en annen agenda i Biedjovaggi-saken.

– Vår siida har ikke skrevet under på noen avtale. Intensjonsavtale ble skrevet under ved en misforståelse, og jeg mener at Abborašša til en viss grad ble presset. Vi regner ikke avtalen for å være gyldig. Sametinget er jo politikere. Blir det gruvedrift i Kautokeino, er det Sametinget og Finnmarkseiendommen som tjener penger.

Isak Mathis Triumf har tidligere varslet at han går til FN for å kunne fortsette livet som reineier.

– Vidda skal ryddes for rein


– På meg virker det det som om politikerne er spillegale i denne saken. Politikere som mener vi kan jobbe i lag med gruvedrifta, burde komme hit og se hvordan det ser ut i det gamle gruveområdet. Det ser ut som en krigsplass. Reindrift blir som en barnehage i forhold. Det blir ikke jord igjen som reinen kan beite på. Det kan ikke bli kjøtt av stein. Reindrift er livet mitt. Jeg takker for det, og vil ikke bytte det med noe annet.

Isak Mathis Triumf mener sameksistens mellom reindrift og gruvedrift er umulig.

Han synes det er betenkelig at kravet om reintallsreduksjon faller sammen regjeringens mineralsatsing.

– Det er nesten som en krigserklæring fra staten mot oss. Men dette er storpolitikk. Nå skal vidda ryddes for rein, slik at det blir plass til gruveselskapene.

Har fått brev fra departementet

Isak Mathis Triumf forteller til NRK Sápmi at han har fått brev fra Nærings- og handelsdepartementet der de ber han om å fortelle om konsekvensene gruvevirksomheten i Bidjovággi vil ha for Abborašša.

Isak Mathis Triumf

Aboraššas Isak Mathis Triumf føler at staten nærmest har erklært krig mot beitedistriktet hans.

Foto: Roger Manndal / NRK

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.