Hopp til innhold

Dårlige beiteforhold i Indre-Finnmark

Mye snø skaper problemer for reindrifta.

Død rein i Vest Finnmark
Foto: NRK

I Sørøya døde 16 rein etter trailertransport fra Finnmarksvidda til Hasvik. Dyrene var i så dårlig forfatning at de ikke tålte å bli fraktet .

Det skal ha vært tøffe beiteforhold i området reinen har holdt seg de siste ukene.

– Stor fare for sult

Reineier og leder i midtre sone i Vest-Finnmark Mathis A.Oskal bekrefter at det er dårlige beiteforhold i Indre-Finnmark.

– Det har snødd så mye i Indre-Finnmark at det er stor fare for at reinen sulter, sier Oskal.

Meteorologisk institutt melder at deler av Finnmarksvidda hittil i år har fått 150-250 prosent nedbør av normalen.

Oskal sier at det ikke direkte er en nødsituasjon, men at det er tungt for dem som holder på med vårflyttinga at det er så mye snø.

– Noen skal i tillegg nå fram til kysten på bestemte tidspunkter for å nå prammingen.

Frykter flere døde rein

Oskal frykter at det flere kommer til å oppleve at rein dør under flyttinga.

Reindød i Vest-Finnmark

Reinen døde etter transport fra vinterbeiter i Indre Finnmark. Dyrene døde på Sørøya.

Foto: NRK

– Ja, det frykter jeg, siden det har kommet så mye snø de siste ukene. De har flytting foran seg og skal ha rein i gjerdet, så det er veldig sannsynlig at rein kommer til å dø, sier Oskal og legger til at det ikke er uvanlig at noen reinkalver dør i forbindelse med flytting og transport.

– Men jeg håper det går bra, sier Oskal. Han forteller at flytting med trailer både kan være en fordel og en ulempe for rein som er i dårlig forfatning.

– Hvis en sulten rein må stå i gjerdet lenge før transporten, så er det fare for at den dør, spesielt om den så får mat den ikke tåler så godt. Samtidig kan transport redde svake dyr.

– Kommer an på været videre

Oskal tror at mye kommer an på været nå.

Reindød i Vest Finnmark

Reineiere frykter flere rein kan dø.

Foto: NRK

– Hvis det blir så mildt at snøen blir våt og det deretter blir kaldt igjen, uten at snøen har smeltet så mye at det er bare flekker, så kommer reinen til å sulte.

Oskal er med i et beredskapsutvalg, hvor blant annet reindriftsagronomen, Mattilsynet og sonelederne er med. I går hadde de et møte.

På møtet bestemte de seg for å åpne et beredskapsfond, hvor alle reindriftsdistriktene har satt av penger til, slik at reineiere som må mate reinen sin kan søke om penger fra fondet.

Korte nyheter

 • Sátnejođiheaddjievttohasat Guovdageainnus

  27 jahkásaš Elle Mari Dunfjell Oskal lea Guovdageainnu Sámilistu (GSL) vuosttaševttohas ja nu maid sátnejođiheaddjievttohassan suohkanválggain Guovdageainnus.

  Nuppi sajis lea Nils Johan Heatta ja goalmmát sajis Elle Kari Anti Sara.

  Guovdageainnu Guovddášbellodaga (GB) sátnejođiheaddjievttohas lea Jon Evald Hætta (45).

  2. sajis Inga Biret Marja Triumf ja 3. sajis Nils Andreas Tornensis.

  Valggat 2015
  Foto: NRK
 • Diimmu seavdnjadasas lávvardaga

  Miljovnna olbmo máilmmis jáddadit lávvardaga čuovgga diimmu go čájehit sin áŋggirdeame dálkkádat ja luonddu ovddas.

  Norggas lea 15. geardde go Earth Hour lágiduvvo.

  – ON aitto almmuhuvvon dálkkádatraporta konkludere ahte dál lea maŋimuš vejolašvuohta vel eastadit dan globálalaš liegganeami. Čuovvovaš čieža jagi leat kritihkalaš jagit máilmmi ovddas.

  Dan oaivvilda Máilmmi luonddufoandda, WWF oaivečálli Karoline Andaur. D

  asa lassin go dát symbolalaš dáhkku jáddadit čuovgga diibmui, de sávvá Karoline Andaur ahte olbmot dien diimmus jurddašit maid sáhttet dahkat luonddu ovddas.

  Earth Hour Norggas álgá diibmu 20.30 lávvardaga.

  Earth Hour
  Foto: Steffen Granberg
 • Kristersson: Ungarn lover å ikke forsinke svensk Nato-medlemskap

  Ungarns statsminister Viktor Orban har lovet å ikke forsinke prosessen med å få Sverige inn i Nato, ifølge Sveriges statsminister Ulf Kristersson.

  Men Orban ga ikke noen forklaring på hvorfor Ungarn velger å ratifisere Finlands søknad om å bli Nato-medlem før Sveriges søknad, sa Kristersson etter å ha møtt den ungarske statsministeren i forbindelse med EU-toppmøtet torsdag.

  – Jeg fikk ingen forklaring i saklig forstand, men fikk beskjed om at de ikke har tenkt å forsinke noe land som er på vei inn i Nato, sa Kristersson.

  Ungarn har varslet at landets nasjonalforsamling skal gi grønt lys til Finlands Nato-søknad mandag, mens de venter med Sveriges søknad. (NTB)