NRK Meny
Normal

Barna fikk ikke lov til å vaske seg i springvann

Vannet var så dårlig i barnehagen at barna ikke fikk lov til å vaske hendene sine i springvann. Nå må Lavangen kommune stenge den samiske barnehagen i Fossbakken og flytte barna til nabogrenda.

Fossbakken barnehage

Barna i denne barnehagen i Lavangen kunne ikke vaske hendene sine eller drikke vanne fra springen.

Foto: Ulf Antonsen/Norpix

– Vi kjøper inn drikkevann til barnehagen og det var Mattilsynet som slo alarm etter at de hadde tatt vannprøver i den samiske barnehagen, sier rådmann Erling Hanssen i Lavangen.

Mattilsynet godkjente ikke vannet som kom fra en grunnboret brønn.

Det var Troms folkeblad som først omtalte saken.

Får flis i føttene

Da Mattilsynet alarmerte, fikk barnehagen beskjed om at ingen fikk lov til å vaske hendene sine i springvann.

– Vi kjøper enda inn drikkevann til barnehagen, men nå er kravet til Mattilsynet blitt litt nedjustert, slik at vi slipper å kjøpe inn ekstra vann til vask av hender, sier Hanssen.

Rådmann Erling Hanssen

Rådmann Erling Hanssen sier til NRK Sápmi at de ikke lenger trenger å kjøpe inn vann til å vaske hendene i. Det måtte de tidligere.

Foto: Ulf Antonsen/Norpix

Hva er årsaken til at vannet er så dårlig akkurat der hvor barnehagen ligger?

– Så vidt vi har forstått av Mattilsynet, så er det en grunnboret brønn som ikke holde den vannkvaliteten som kreves. Vi har også fått beskjed om at vannet inneholder for mye jern. Jeg kjenner ikke til alle detaljene i saken, men barna og ansatte skal nå flyttes til nye lokaler i nabogrenda, sier Hanssen.

Det er grendehuset i Spansdalen, som ligger fem seks kilometer unna som nå blir klargjort til å ta i mot ti barn og fire ansatte.

– I tillegg er gulvene i barnehagen så slitte at barna får flis i beina når de leker i barnehagen og det kan vi heller ikke akseptere, sier Hanssen.