Vil ha ny ungdomsorganisasjon

Sametings yngste representant bruker sommeren til å danne en ny, uavhengig ungomsorganisasjon.

Susanne Amalie Andersen
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Susanne Amalie Andersen er en av initiativtagerne til den nye organisasjon.

Initiativtagerne har nå søkt om 200.000 fra Sametinget og flere fylkeskommuner til å arrangere stiftelsesmøte i oktober.

HØR: Susanne Amalie Andersen om ny organisasjon

– Vi ønsker å danne en møteplass for ungdom på tvers av partipolitisk og religiøs tilhørighet. En plass for å bli kjent og en viktig stemme for ungdom, sier Andersen til NRK Sami.

Ikke ny Davvi Nuorra

Andersen er sametingsrepresentant for NSR, men synes likevel det er behov for en uavhengig organisasjon.

– Ungdomsspørsmål handler ikke nødvendigvis om partipolitikk. I mange ungdomssaker kan ungdom stå sammen. Står man sammen er man sterkere. Jeg tror også at en del ungdom blir redd når de hører partipolitikk, sier Andersen.

For to år siden ble den uavhengige ungdomsorganisasjonen Davvi Nuorra oppløst etter omfattende økonomirot.

Men Andersen presiserer at den nye organisasjonen ikke skal bli en kopi av Davvi Nuorra.

– Absolutt ikke. Det blir i hvert fall ikke ny Davvi Nuorra, sånn som den endte. Akkurat nå jobber vi med å legge fundamentet. Vi vil ha alt på stell når vi begynner. Til stiftelsesmøtet så skal vi ha klare retningslinjer på hvordan vi vil ha det og hvordan vi ikke vil ha det, forteller den unge politikeren.

Inviterer til historisk begivenhet

Nå oppfordrer hun ungdom til å være med på å forme den nye organisasjonen. På Facebook har initiativtagerne dannet en egen facebook-gruppe for organisasjonen.

– Vi vil ha innspill til hva organisasjonen skal jobbe med, eller hvis de har forslag til navn. Alt, bare rop ut, sier Andersen.

Stiftelsesmøte er i Tromsø 16.-18. oktober. Andersen ønsker at flest mulig ungdom skal stille opp. Hvis søknadene blir innvilget, så setter de opp buss fra Kirkenes og trondheim.

– Tromsø i oktober, det er plassen å være. Det blir en historisk event.