Cupen som bidrar til minsking av julefettet

Gjennom julen har de fleste spist seg gode og mette på julemat. Det mange muligens ikke tenker på er at dette flesket burde trimmes bort etter jul, Kautokeinos A-lag har muligens funnet en løsning som kickstarter treningen.

Spábbačiekčan

ILLUSTRASJONSBILDE: Dette er det deltagerne i Fleskecupen 2016 kommer til å møte, to mål som ballen skal puttes inn i. For å få til dette må både helse og svettedråper ofres.

Foto: NRK

Andre juledag inviterer bygdas fotballag til det som har blitt en tradisjon, ikke felles sammenkomst for å se Boxing Day som er Englands største og viktigste fotballdag, men Fleskecupen.

Dette er en fotballcup utenom det vanlige. Den har som formål å trimme bort det resterende ribbefettet som er igjen på innbyggernes kropp etter julens mange måltider.

Aslak Anders Gaino, leder i Sámi Gamers

ARRANGØR: Aslak Anders Gaino, her ved en annen anledning når Gaino var leder i spillgruppen Sámi Gamers.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Seier i cupen er heller ikke det viktigste, skal vi tro arrangørsansvarlig Aslak Anders Gaino.

– Tanken er ikke at man skal vinne og være best. Målet vårt er å få flest mennesker til å delta i turneringen, som samtidig gjør at vi får folk i trening og mosjon. Alle som kommer hit skal få trimmet av julefettet som har oppstått underveis i høytiden.

Sosial sammenkomst med innslag av mosjon

Selv om arrangøren mener at det ikke er en cup med prestisje kommer det likevel folk fra bygder som ligger opp til 20 mil unna.

– Vi har sett flere personer fra Karasjok som kommer hit for å spille. Máze-bygden stiller med egne lag og noen spillere kommer også fra Alta for å spille. Dette viser at det er en populær turnering, sier Gaino.

Den myteomspunnede turneringen inneholder også et par spesielle regler, som muligens ikke er vanlig i andre turneringer. Nedenfor i faktaboksen kan du lese noen av de utvalgte reglene som gjelder for denne cupen.

Som mange andre cuper som blir arrangert i bygder rundt om i Norge så er også dette blitt et samlingspunkt for bygda.

– Det er en sosial sammenkomst som også medbringer litt fysisk aktivitet etter julen hvor man har spist mye og lugget mange timer på sofaen, avslutter Gaino.