Conifas visepresident: – Det er bare å reise til Abkhasia til tross for alle advarsler

Conifas visepresident, Dmitrij Pagava, råder samiske fotballspillere om å reise til Abkhasia og Conifa World Cup, til tross for advarsler fra flere ambassader og EU.

Flagget

Illustrasjonsbildet viser det abkhasiske flagget står på et bord i et møterom.

Foto: Bergen Kunsthall

– Hvis man vil reise til Abkhasia, så skal man ikke spørre om lov fra den georgiske ambassaden, understreker Pagava til Sameradion & SVT Sápmi.

Det visepresidenten i det internasjonale fotballforbundet Conifa sikter til er Georgiske myndigheters reaksjon på at det samiske herrelandslaget ønsker å delta i vårens uoffisille fotball-VM (Conifa World Cup) i Abkhasia.

Georgia truer med å straffeforfølge samiske fotballspillere. Spillerne som deltar risikerer å bli tiltalt for ulovlig grensepassering.

– Vi har ingenting å gjøre med den georgiske ambassaden, fordi Abkhasia er selvstendig. Det har vært krig mellom Abkhasia og Georgia i 1992/93. Derfor har vi fortsatt et politisk problem med nabolandet vårt, forklarer Pagava.

Pagava opplyser at det hvert år kommer flere millioner turister til Abkhasia via Russland. Han tror ikke at de georgiske truslene vil skremme deltagerne i Conifa World Cup.

– Absolutt ikke. Det tror jeg ikke.

UD fraråder å reise

Utenriksdepartementet i Norge har siden 2013 frarådet norske statsborgere om å ikke reise til Abhkasia i Georgia, da Norge ikke har en ambassade der, og dermed ikke kan bistå dersom det skulle bli behov for det.

Abhkasia erklærte seg selv som en uavhengig stat i 1994, men kun et fåtall land har anerkjent Abhkasia som egen stat.

Det er i dette utbryterområdet av Georgia fotballmesterskapet Conifa World Cup 2016 skal arrangeres i mai måned.

Conifa president Per-Anders Blind

Conifa-president Per-Anders Blind.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

FA Sápmi er et av de 12 utvalgte fottballagene som får delta i årets mesterskap.

– Vi kommer til å reise dit, da vi ikke har fått signaler om at det er farlig å være der, uttalte Håkon Kuorak i FA Sápmi til NRK.

Global president for Conifa, Per-Anders Blind, er ikke enig med det norske eller det svenske utenriksdepartementet som fraråder deres statsborgere om å reise til Abkhasia.

– Jeg har selv vært i Abhkasia og besøkt landet, og det har ikke vært krig der siden 1993. Personlig skulle jeg være mer bekymret over å reise til Paris eller Belgia.