CONIFA om UD: – Ikke utrygt, kun politisk spill

UDs frarådning mot å reise til Abkhasia kaller CONIFA president Per Anders Blind for et politisk spill. UD avviser at sikkerhetsvurderingen baserer seg på politikk.

Fotomontasje med Per Anders Blind og Russlands kongress

Fra 2008 da den russiske nasjonalforsamlingen ba Medvedev om å anerkjenne Sør-Ossetia og Abkhasia. Innfelt er CONIFA president Per Anders Blind, som mener verdens nasjoner driver politisk spill om Abkhasia.

Foto: MISHA JAPARIDZE/Kjell Are Guttorm / AP/NRK

– Min personlige mening om det er at det bare er et politisk spill fra de landene som støtter Georgia.

Det svarer CONIFAs president Per Anders Blind når NRK konfronterer han med at både det svenske og norske utenriksdepartementet (UD) fraråder norske og svenske statsborgere fra å reise til Abkhasia på grunn av sikkerhetssituasjonen i området.

Ikke anerkjent

De eneste landene i verden som anerkjenner Abkhasia er Russland, Nicaragua, Venezuela, Nauru og delvis av Sør-Ossetia, i tillegg til par andre ikke anerkjente land.

– Slik jeg ser det så handler det ikke om at det er usikkert der eller ikke. Jeg har selv vært i Abkhasia, og tre millioner russere reiser dit på ferie. Personlig er jeg mer bekymret for å reise til Paris eller Belgia enn til Abkhasia, sier Blind.

Avviser politisk spill

UD på sin side avviser at det er politikk som ligger i bakgrunnen, men at reiserådene er en helhetlig vurdering.

Russiske soldater i Khurcha i Abkhasia

Russiske soldater i Abkhasia i 2008.

Foto: STRINGER/RUSSIA / REUTERS

– Reiserådene er utformet med norske borgeres sikkerhet i tankene, og er ikke basert på politiske vurderinger, skriver kommunikasjonsrådgiver og talsperson for utenriksministeren, Guri Solberg, i en e-post til NRK.

CONIFAs president kjøper derimot ikke argumentet.

– Å bygge opp grenser, og det å forsøke å skille mennesker, det får politikere gjøre. Vi står for noe helt annet. Disse landene vil bare vise sin støtte til Georgia.

UD bekrefter at Norge støtter Georgia:

– Det er korrekt at Norge støtter Georgias suverenitet og territorielle integritet, og at Norge derfor støtter Georgia i konflikten om utbryterområdet Abkhasia. Dette er en posisjon vi deler med de aller fleste av verdens stater.

Georgiere måtte flykte

I 1992 og 1993 utbrøt det krig i Abkhasia.

En etnisk renskning av georgiere startet, og flere tusen ble drept. 240.000 mennesker ble drevet på flukt, ifølge Al Jazeera.

I BBC sin profil for Abkhasia var folketallet på ca. 550.000 i 1991, mens i dag er det mer enn halvert til 250.000. Mange er fortsatt flyktninger i Georgia, og deler av Abkhasia.

I dag har Russland fortsatt store militære styrker i landet som de selv har anerkjent.

(Artikkelen fortsetter under.)

GEORGIA/ People cool off along the sea front in the Abkhaz capital Sukhumi

Abkhasias areal er ca.1000 km2 mindre enn Kautokeino kommune. De vakre naturomgivelsene er populære turistmål for russiske turister.

Foto: KAZBEK BASAYEV / Reuters

Sametinget forholder seg til UD sine råd

Sametingsråd Henrik Olsen sier at UDs råd om områdene i verden er tungtveiende når Sametinget selv skal sende sine ansatte til utlandet, og kommer med samme råd som til CONIFA.

– Vi har ingen grunn til å tro at det ligger politiske begrunnelser til UD sin vurdering i denne saken. Vi sjøl kjenner ikke stedet godt nok til å gi andre råd, sier Olsen.

Kart over Georgia med Sør-Ossetia og Abkhasia

Abhkasia ligger i et historisk konfliktfullt område.

Foto: Grafikk / NRK

Korte nyheter

 • Viktig med samisk, men stemmer imot

  – Det er viktig å opprettholde samiske språk, men vi blir likevel å stemme imot. Det uttalte Tommy Wist (Frp) under dagens bystyremøte i Bodø kommune under budsjettdebatten. Saken han kom inn på der er om Bodø kommune skal søke om å bli en samisk språkforvaltningskommune. – De verbalene fra de ulike partiene blir vi å støtte. Ikke alle, men mange av dem, fordi de er støttbare. Når det gjelder verbal fem fra posisjonen om samisk språk, så blir nok ikke vi å støtte den. Vi er enige om at det er viktig for Norge å opprettholde samiske språk. Bare så det er sagt, selv om vi kommer til å stemme imot, signaliserte Wist fra talerstolen.

  Bodø bystyre Tommy Wist (Frp)
  Foto: Bodø kommune / Skjermdump
 • Deanu gielda soaitá fas njihtton

  Deanu gielda soaitá fas njihtton. Dás lea sáhka 400.000 ruvnnus dearvvašvuođaossodagas. Ášši lea loktejuvvon ovdagoddečoahkkimii, gitta uvssaid duohken.

  Gurutbellodaga Børre Steinar Børresen loktii ášši otná gielddastivrračoahkkimii ja jearai mo ášši lea čuovvuluvvon.

  Tana rådhus
  Foto: Erik Andreassen
 • Nordkalottfolket vil effektivisere

  Nordkalottfolket vil redusere sametingets administrasjon med 23 mill. kr neste år for å kunne styrke satsing på næringer, kyst og sjøsamiske rettigheter med totalt 24 millioner kr.

  Partiet fikk ikke tilslutning til forslaget under behandlingen av sametingets budsjett.