NRK Meny
Normal

Columbus byttes ut med indianere

Byen Minneapolis i USA har besluttet å feire Urfolkenes dag i stedet for Columbusdagen 12. oktober hvert år.

Christofer Columbus og indianer

Det hevdes at Christofer Columbus «oppdaget» Amerika, men de rettmessige oppdagerne bodde allerede der lenge før han dukket opp.

Foto: Fotomontasje/JIM WATSON / Afp

Christofer Columbus

Christofer Columbus er født midt på 1400-tallet, død 20. mai 1506.

Foto: NTB scanpix

Columbusdagen feires i USA til minne av Christopher Columbus` landstigning i San Salvador den 12. oktober 1492.

Lignende høgtider feires i andre deler av Amerika, på Bahamas Discovery Day og på mange andre steder i Latin-Amerika feires Día de la Raza.

Men kan man virkelig oppdage et nytt kontinent, når det allerede er bebodd? Nei, mener innbyggerne i den amerikanske by Minneapolis i USA.

De vil fremover vil hylle USAs sanne oppdagere i stedet for Columbus.

– Vi oppdaget Columbus

Det er helt feil å hylle Christopher Columbus som oppdageren av Amerika, da urfolk hadde bebodd kontinentet allerede i uminnelige tider før en feilnavigering førte Christopher Columbus dit.

– Det at Christopher Columbus «oppdaget» Amerika er en av de største løgnene skolevesenet noen gang har prøvd å lære oss, sier Lakota-aktivisten Bill Means til den amerikanske nettsiden nrp.org.

Det har den amerikanske byen Minneapolis nå tatt konsekvensen av.

Den andre mandagen i oktober har i Minneapolis hittil har vært den årlige Columbusdagen, men kommer heretter til å bli kalt Urfolkenes dag (Indigenous People's Day).

Det har byrådet i Minneapolis bestemt, etter at urfolk har kalt historien om Columbus for unøyaktig og ignorant overfor opprinnelige folks historie.

– Vi oppdaget Columbus, da han lå fortapt på vår kyst, syk, fortapt og kledt i filler. Vi pleide ham, og resten er historie, lyder det ifølge Lakota-aktivisten Bill Means i Minnesota Radio.

Andre deler av USA overveier også at omdøpe Columbusdagen.