NRK Meny
Normal

Skal ha villet manipulere politikere

Oljeselskapet Chevron prøvde å slippe å betale en gigantisk milliardbot for tilgrising av miljøet i Ecuador ved å manipulere regjeringsmedlemmer, viser diplomatiske dokumenter offentliggjort av Wikileaks.

Oljesøl i Ecuadors jungel, Chevron

Lokale krefter hadde et svare strev med å rydde opp etter Chevrons tilgrising av området.

Foto: GUILLERMO GRANJA / Reuters

Wikileaks-stifter Julian Assange

Wikileaks-stifter Julian Assange.

Foto: Nyhetsspiller

Wikileaks-dokumentene viser også at selskapet også skal ha hatt kontakt med rettens korrupte og politiske side.

En provinsdomstol i Lago Agrio i Ecuador dømte i februar i år Chevron til en bot på tilsammen 18,2 milliarder dollar eller rundt 105 milliarder norske kroner for flere tiår med miljøødeleggelser i Amazonas forårsaket av oljeboring. Chevrons forgjenger, Texaco, har boret i området fra 1964 til 1992.

Retten fant det bevist at regnskogen og grunnvannet var blitt skadet ved at flere milliarder av liter olje var dumpet i området, som er hjemmet til 30.000 mennesker.

Ville at saken skulle forsvinne

Chevron ble trukket inn i en langvarig rettslig prosess på grunn av dette enorme oljesølet da de tok over Texaco i 2001.

Sju år senere skrev USAs statssekretær, tidligere ambassadør Linda Jewell, et telex der hun opplyste at Chevron «i all stillhet» hadde begynt å få til en avtale med regjeringen i Ecuador for å få hele saken til å forsvinne.

Chevron hadde i all stillhet startet forhandlinger med sentrale regjeringsmedlemmer i Ecuador for å få dem til å implementere en serie med sosiale prosjekter i konsesjonsområdet. Til gjengjeld skulle regjeringen i Ecuador få saken til å forsvinne. Nå har imidlertid eksperter påvist store angivelige skader. Derfor kan det bli vanskelig å få regjeringen i Ecuador til å gå med på avtalen, selv om de vil være i stand til å kunne legge ned saken.

Linda Jewell, 7. april 2008

Karen Hinton, talskvinne for ecuadorianerne som har gått til erstatningssøksmål mot Chevron, sier at oljegiganten «hele tiden har prøvd å stoppe rettsprosessen» gjennom forhandlinger med regjeringen og ved å prøve å manipulere retten.

Talsmann for Chevron, Justin Higgs, bekrefter ovenfor internettsiden Corthouse News Service at oljegiganten har hatt samtaler med regjeringen i Ecuador, men han vil ikke bekrefte at de skal ha bedt regjeringen om å presse sine jurister for at saken skulle bli trukket.

– Bakvaskelseskampanje

Wikileaks-dokumentene viser også at Chevron ikke alltid bare hadde pent å si om det ecuadorianske rettssystemet. I en video, som Chevron fikk publisert, blir dommer Juan Nuñez utsatt for en bakvaskelseskampanje. I videoen blir dommeren trukket inn i en bestikkelsesskandale på 3 millioner dollar.

Chevron har hevdet at det mottok videoene mot sitt eget ønske, men publiserte dem likevel på Internett 31. august 2008.

To år tidligere hadde Chevron ingenting å utsette på ecuadorianske rettssystemet, da de hadde en samtale med Charge d'Affaires Jefferson Brown.

«Chevron hadde ikke noe reelt å klage over når det gjaldt dommeren i Lagio Agrio", skrev Brown i en telex til stastdepartementet 21. mars 2006.