– Miss Universe minner meg om 1950-tallet da kvinner lå på bilpanseret

BANGKOK (NRK): Miss Universe Norway mener at konkurransen hjelper kvinner i samfunnet til å få en stemme. – Konkurransen er fordummende, kontrer kroppsaktivist.

Thailand Miss Universe in swimsuit

SWIMSUIT: Slik så det ut da deler av alle de 94 missene viste frem badedraktene i det som kalles preliminary contest.

Foto: Gemunu Amarasinghe / AP

– Jeg er uenig i at denne konkurransen styrker og løfter frem kvinnene i samfunnet.

Det sier kroppsaktivist Carina Carlsen like før finalen i Miss Universe.

– Det er fint at de som er med i konkurransen kan få noe ut av det, men dette løfter nok ikke kvinnesynet i det hele tatt.

I Norge er Carlsen kjent for å være en kroppsaktivist og studerer empowerment og helsefremmende arbeid ved OsloMet. Carlsen nærmest slakter konkurransen, og mener den burde vært avsluttet.

På motsatt side står Karasjok-jenta Susanne Næss Guttorm (22). Hun er Norges representant i konkurransen som finner sted i Bangkok natt til mandag norsk tid.

– Jeg synes dette er en god måte å løfte frem kvinnene i samfunnet på. Gjennom denne konkurransen får vi en stemme, sier Guttorm.

– Lå på bilpanseret og poserte

For å kunne stå på Miss Universe-scenen er det flere regler som må innfris. I reglene til konkurransen står det blant annet at man ikke kan være eldre enn 28 år, man kan ikke være gift og heller ikke ha barn.

Carina Elisabeth Carlsen

KRITISK: Denne konkurransen er en reprodusering av hvordan folk tenker en vakker kvinnekropp skal se ut, sier Carina E. Carlsen (bildet) om Miss Universe.

Foto: NAREAS SAE-KHOW / NRK

Flere av disse kravene, og konkurransen generelt, har opp gjennom årene fått kritikk for å objektivere kvinner og snevrer inn det kvinner har å by på.

Arrangøren legger derimot ikke bare vekt på utseendet i konkurransen. Missene skal også ha klare personlige og profesjonelle mål i karrieren, være selvsikker og formulere seg godt under press.

– Selv om det er visse krav i konkurransen som må innfris, så synes jeg at alle kvinner er gode nok slik de er, sier Susanne Næss Guttorm.

– Miss Universe minner meg om 1950-tallet da kvinner lå på bilpanserne. Hvis alle ville vært gode nok så ville det vært et større mangfold. Dette er ikke en konkurranse for hvem som helst, men for kvinner som oppfyller et ideal, svarer Carlsen.

Miss Universe 2018 - Susanne Næss Guttorm under preliminary rounds

BADEDRAKT: Susanne Næss Guttorm (bildet) er Norges representant under Miss Universe. Her fra badedraktdelen i preliminary contest torsdag.

Foto: Patrick Prather / Miss Universe Organization

Bleket tennene

I et intervju med NRK var Guttorm ærlig på at hun hadde bleket tennene. Samtidig er hun klar på at hun ikke har utført noen andre kosmetiske inngrep på kroppen.

– Jeg valgte å bleke tennene mine siden smilet er noe av det fineste som jeg kan vise frem.

Natt til mandag skal hun stå på scenen i Impact Arena i Bangkok som kan romme rundt 12.000 personer – det med et knallhvitt glis.

– Først vil jeg si at alle modifiseringer av kroppen er unaturlig, hvis man velger å gjøre det så må man utføre de for sin egen del. Hvis man tror at man blir lykkeligere av det, så er det bare å kjøre på, sier Carina Carlsen.

  • Se hvordan NRK har forberedt Guttorm på å svare under press:
Susanne Næss Guttorm (Miss Universe Norway 2018) må svare under press under konkurransen. NRK har forberedt henne på denne tøffe jobben ved å la henne svare på spørsmål under en treningsøkt.

Susanne Næss Guttorm (Miss Universe Norway 2018) må svare under press under konkurransen. NRK har forberedt henne på denne tøffe jobben ved å la henne svare på spørsmål under en treningsøkt.