Canada lanserer gransking drepte og savnede urfolkskvinner

Statsminister Justin Trudeau lover total fornyelse av forholdet til urbefolkningen med å sette igang etterforskning av nesten 1200 drap og forsvinninger i løpet av tre tiår.

Justin Trudeau

Statsminister Justin Trudeau lover at den nye regjeringen skal ha et godt forhold til landets urfolk.

Foto: Paul Chiasson / Ap

Canadas regjering har lansert den lenge ventede nasjonale granskingen av at hundrevis av urfolkskvinner i løpet av årene har forsvunnet eller blitt drept.

Statsminister Justin Trudeau har lovet en total fornyelse av landets forhold til sin opprinnelige befolkning.

Nå har han startet arbeidet med å holde sitt løfte, skriver The Guardian.

Snakket med urfolksledere

I går snakket han til en forsamling av First Nations (AFN) høvdinger i Gatineau, Québec.

Da kunngjorde Det liberale partiets leder at hans regjering hadde begynt prosessen for å få til en gransking av nesten 1200 urfolkskvinner og jenter som har blitt myrdet eller som har forsvunnet i Canada i løpet av de tretti årene.

Aktivister, urfolks ledere og mange av ofrenes familier har tatt til orde for en nasjonal gransking i mer enn fem år - noe som Trudeaus konservative forgjenger, Stephen Harper, ikke ville ha noe av.

– Ofrene fortjener rettferdighet, deres familier en mulighet til å bearbeide sin sorg og til å bli hørt, sa Trudeau til The Guardian.

– Vi må jobbe sammen for å få en slutt på denne pågående tragedien, understrekte statsministeren.

Justisminister Jody Wilson-Raybould sa at i løpet av de neste to månedene vil regjeringen konsultere ofrenes familier og urfolks ledere for å høre deres synspunkter om hvordan dette burde gjøres, omfang og parametere for full undersøkelse, som forventes å starte en gang neste vår.

Fire ganger høyere

«Inter-American Commission on Human Rights» publiserte nylig en rapport,«Missing and Murdered Indigenous Women in British Columbia, Canada».

I rapporten kommer det frem at urfolkskvinner og jenter i Canada har blitt myrdet eller har forsvunnet med en hyppighet fire ganger høyere enn frekvensen av representasjon av urfolkskvinner i Canada.

De utgjør nemlig bare 4,3% befolkningen.

Ifølge rapporten har mer enn 1200 kvinner og jenter i Canada identifisert som urfolk blitt myrdet mellom 1980 og 2012.

Få av sakene er oppklart.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International mener at dette er noen av årsakene:

  • Rasistiske og sexistiske stereotypier gir urfolkskvinner mindre verdighet og menneskeverd, noe som oppmuntrer menn til å tro at de kan komme unna med voldelige handlinger og hat mot dem.
  • Tiår med regjeringens politikk har utarmet og splittet urfolksfamilier og lokalsamfunn, noe som gjør mange urfolkskvinner og jenter ekstremt sårbare for utnyttelse og angrep.
  • Mange politistyrker har ikke klart å innføre nødvendige tiltak - for eksempel trening, passende etterforskningsprotokoller og ansvarlighet - for å eliminere skjevheter i hvordan de reagerer på behovene til urfolkskvinner og deres familier.