NRK Meny
Normal

Cairn trekker Greenpeace for retten

Det skotske oljeselskapet Cairn Energy har et erstatningskrav på 15 millioner danske kroner per døgn til Greenpeace, hvis de stopper oljeboringene.

Greenpeace-aktivister på oljeriggen Leiv Eriksson

Greenpeace-aktivister bordet oljeriggen Leiv Eriksson 29. mai i år.

Foto: Steve Morgan / Ap

Det er for å sikre sikkerheten for alle menneskene som er involvert i operasjonerne på boreplattformen Leiv Eriksson at Cairn og selskapets borekontraktor har innledet en rettssak i Nederland, opplyser Cairn Energy i en pressemelding.

Rettssaken kjøres mot Greenpeace og eierne av «Esperanza» og «Arctic Sunrise».

Greenpeace uttaler i en pressemelding at Cairn Energy nå er iferd med å svinge sin juridiske hammer over Greenpeace.

– Greenpeace hindrer lovlig virksomhet

Cairn ber om en rettskjennelse om at Greenpeace og skipseierne avstår fra å avbryte Cairns lovlige operasjoner i havet utenfor Grønland.

– Det kan koste oljeselskabet litt over 20 millioner kroner om dagen, så lenge Greenpeace forhindrer Cairns oljeboringer utenfor Grønlands vestkyst, hevder Cairn.

Tidllig i går morges tid stoppet grønlandsk politi en fredelig aksjon, som fant sted på Cairns borerigg «Leiv Eiriksson». Hvis Greenpeace skulle gjenoppta sine protester, vil Cairn pålegge Greenpeace et erstatningskrav på 15 millioner kroner per døgn.

Greenpeace er blitt bedt om å møte opp i retten i Nederland på mandag, hvor Cairn vil be om rettens vurdering av selskapets krav.

– Cairn har hele tiden forsøkt å gjemme seg bak det grønlandske Selvstyret og grønlandsk politi, og nå forsøker de å gjemme seg bak en nederlandsk domstol, sier Jon Burgwald, klimamedarbeider i Greenpeace, til den grønlandske avisen Sermitsiaq AG .

Miljøvernorganisasjonen er sterkt imot prøvebordingene som pågår utenfor kysten av Grønland, fordi de frykter at miljøsikkerheten ikke er ivaretatt.

– Cairn kan hyre alle de advokatene de vil, men de vil aldri kunne skjule den enorme risikoen som de utsetter det arktiske miljøet og med den grønlandske økonomien for. Vi vil kjempe mot Cairns uansvarlighet i Arktis såvel som i retten, understreker Jon Burgwald.