NRK Meny
Normal

Bysamer ønsker flere tilbud i hverdagen

Malin Haugli Balto bor i Oslo og trives med det, men samtidig synes hun at det er på tide å få et bedre tilbud til samiske ungdommer i hverdagen.

Malin Balto Haugli her foran Rådhuset i Oslo.

Malin Balto Haugli foran Rådhuset i Oslo.

Foto: PRIVAT

– Jeg trives veldig godt, det er veldig artig å bo i en storby. Noen ganger er det litt stress med kollektivtrafikken, men ellers går det fint.

Det sier Malin Haugli Balto, som studerer fornybar energi i Oslo.

Vil ha mer tilbud i hverdagen

Du kan jo treffe samiske ungdom på for eksempel Noereh og Sami Idja Nightclub, også Samisk hus. Men det kunne vært andre tilbud som for eksempel på Samisk hus, sånn at du ikke trenger å dra dit kun i helgene men også i ukedagene.

I kveld holder Sametinget et folkemøte på Samisk hus i Oslo for å diskutere bysamenes behov og muligheter.

I den anledning har Davvet Bruun Solbakk tenkt seg en liten tur dit, selvom har er midt i eksamensrushet.

Davvet Bruun Solbakk

Styreleder i Oslove Noereh, Davvet Bruun Solbakk synes det mangler et tilbud i hverdagen for unge samer.

Foto: PRIVAT

Har du tenkt på hvordan spørsmål du skal spørre?

Jeg har faktisk ikke planlagt hva jeg skal spørre, men jeg har i hvertfall tenkt å spørre om hva de tenker om oss samer som bor i byen og våre behov. Nå er vi veldig heldig som har fått et nytt Samisk hus, som er veldig fint.

– Enda flere møteplasser

Jeg tror flere hadde trengt enda flere møteplasser og flere ting som skjer.

Det er jo ikke så mye som skjer i ukedagene, men så føler jeg at mine behov blir dekt. Men det er jo sikkert andre som ikke føler det sånn. Det er jo derfor det kanskje skulle vært flere tilbud. Jeg vet at Samisk hus har lørdagskafe, men det er jo også i helgene. Men kanskje nå som vi har fått et nytt Samisk hus så kan vi få til flere møteplasser og aktiviteter.

– Tror ikke jeg kunne gjort alt det jeg kan gjøre i Oslo sånn som i Tana.

Davvet flyttet fra en liten bygd til Oslo for å studere kunst.

– Jeg trives veldig, og har ikke tenkt å flytte helt enda. Jeg liker veldig godt det livet jeg har i Oslo, men jeg vet at mange ikke føler det sånn.

Mer action

Han sier videre at han liker å bo i byen fordi du har mer action. Du kan finne på hva du vil, både på dagen og kvelden. Du har masse muligheter som for eksempel kafe, nattklubber osv.