Byggestart skjer ikke før de underjordiske har svart «ja»

Slik skal det nye bygget til Finnmarkseiendommen (FeFo) bli i Lakselv. Men før spada settes i jorda, skal de først spørre de underjordiske om lov.

Finnmarkseiendommen

Etter planen skal nybygget stå ferdig i løpet av neste år.

Foto: Skisse: Haldde Arkitekter

Det er ifinnmark.no som skriver om dette i dag. Ifølge nettavisa skal ansatte i Finnmarkseiendommen overnatte på tomta og spørre om det er greit at de bygger sitt nye hovedkvarter her.

Jan Olli

Direktør Jan Olli i FeFo til ifinnmark.no: Fra barndommen hadde vi en regel: – Man skulle aldri bygge noe over, der det gikk tråkk eller sti.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

Spesielt der hvor Statsbygg står for bygget, er dette blitt en tradisjon.

Det gjorde man ved byggingen av tilbygget til Sametinget i Karasjok . Sover man godt, har de underjordiske ingen innvendinger.

Sover man derimot dårlig, er det ingen god idé å bygge, ifølge sagnet.

Tør ikke la være

Nettavisa ifinnmark.no har spurt direktør Jan Olli i FeFo om han tror på de underjordiske.

– Det er vel sånn at jeg ikke tror direkte, men så tør jeg ikke la være helt heller å følge tradisjonen. Det blir som en fransk filosof sa det; jeg tror ikke på Gud, men tør ikke helt å la være, svarer Jan Olli til nettavisa.

Da Statsbygg bygde Østsamisk museum i Neiden, glemte de å spørre om lov slik sagnet tilsier det. Grunnsteinen ble lagt i 2007, men bygget er fortsatt ikke blitt offisielt åpnet.

Dette har fått neidenværingene til å lure om på om Østsamisk museum er blitt utsatt for åndelige krefter.

Statsministeren legger ned grunnsteinen

Det er statsminister Erna Solberg som skal legge ned grunnsteinen til det nye administrasjonsbygget til FeFo. Det skjer 1. juli, nøyaktig på dagen ti år etter at statens umatrikulerte grunn i Finnmark ble overført til FeFo.

48,2 millioner kroner

Det nye administrasjonsbygget i Lakselv har en kostnadsramme på 48,2 millioner kroner. Bruksarealet blir 930 kvadratmeter og skal huse mottakelse, kontorer, møterom og lager for FeFos virksomhet.