NRK Meny
Normal

Bygde ny ambulansestasjon på dugnad

I årevis holdt ambulansefolkene i Mehamn til i en leid garasje og et kott – til stasjonssjef Inge Nygård og mannskapene fikk nok og bygde seg en ny ambulansestasjon i det gamle folkebiblioteket.

sikkerhet byggebransjen
Foto: Anne Ognedal / NRK

Og Nygård skryter av mannskapet sitt:

– Jeg har verdens beste ansatte! Uten dem hadde det ikke gått. Men alle så at her hadde vi muligheten til endelig å få gode arbeidsforhold og lokaler som egnet seg, så da la vi breisida til alle sammen.


– Jan Egil Blix i Senter for drift og eiendom i Finnmarkssykehuset må også berømmes. Han har vært arkitekten for dette, og han har vært fenomenal, sier stasjonssjef Nygård.

Det begynte med et bibliotek

Mehamn ambulansestasjon

Inge Nygård med ansatte foran den nye ambulansestasjonen

Foto: pressefoto / privat

Det begynte med at det gamle folkebiblioteket i Mehamn skulle flyttes til skolen. Da ble det plutselig ledig et kommunalt bygg bare én kilometer fra der hvor ambulansestasjonen var klemt inn i en leid garasje og ett lite siderom. Nygård og mannskapet så en mulighet:

Ambulansefolkene fikk i stand et møte med kommunen og forhørte seg med helseforetaket om hva de kunne få til. De fikk overbevist kommunen om at det var bra at gammelbiblioteket kunne fortsette som et offentlig bygg til beste for befolkningen, og fikk til slutt kjøpe det for 300.000.

Så fikk vi et totalbudsjett for kjøp og ombygging på 2 millioner, og startet arbeidet med arkitekt og planlegging av ny stasjon, fortsetter Nygård.

Snekkerlag ble redningen

Men så meldte problemene seg. Nygård la ut anbud og fikk tilbud som lå fra 3,5 til 5,5 millioner. Det var nokså langt unna de to millionene han hadde i budsjett. Der og da virket drømmen om ny ambulansestasjon som nettopp det: bare en drøm.

– Men så kom jeg på at Gamvik kommune har et snekkerlag, som kunne trenge oppdrag, forteller Nygård.

Nygård tok kontakt kommunen igjen, og fikk en gunstig ordning med kommunen. Samtidig organiserte de arbeidet slik at de handlet alt de kunne lokalt og dermed la igjen mest mulig av penger i kommunen. I tillegg tro de altså til med et omfattende dugnadsarbeid, slik at de ansatte på ambulansestasjonen nå i stor grad helt bokstavelig har bygget sin egen arbeidsplass.

Mehamn ambulansestasjon

Den nye ambulansestasjonen i Mehamn.

Foto: Pressefoto / privat

Fra kott til eget hus på to år

Det er godt og vel to år siden Nygård først øynet muligheten for å bli herre i eget hus. 5. september i fjor startet snekkerne, og nå har ambulansefolkene flyttet inn den nye stasjonen.

Torsdag 20. februar var det offisiell åpning med rådmann og sjefer og gjester fra samarbeidspartnerne kommunehelsetjenesten, brannvesen, politi og Avinor.

På kvelden dekket de langbord og serverte middag til ansatte, snekkere, medisinsk personell og samarbeidspartnere. Til sammen var det vel 15 personer til bords.

– Vi ville gjøre stas på arbeidsgjengen, forklarer Nygård. Heldigvis fikk vi middagen som gave fra klinikkledelsen. Personalkassa vår er nokså tom for tiden, siden det meste av den også har gått med til ny huset.