Kritisk blynivå i skutt elg

Folk flest er ikke redd for å spise elgkjøtt, selv om forsker viser til alarmerende resultater. Elgkjøtt inneholder mer bly enn det EU godkjenner.

Video Elgjeger

Se nett-tv reportasje om blyinnhold i elgkjøtt. Reporter: Elvi Rosita Norvang. Foto: Jan Helmer Olsen og Frode Grønnmo.

– Jeg er ikke redd for å gi barnet mitt elgkjøtt, og selv er jeg heller ikke redd for å spise elgkjøtt, sier Sámmol Jovnna Nystad (26).

Nystad har jaktet siden han var 16 år, men har før det fulgt sin far på jakt helt siden han lærte å gå. Elgjakt er blitt en livsstil for ham.

De fleste av oss er enten for lite opplyst om blyinnhold i elgkjøtt, eller bare gir blaffen i det.

Sámmol Jovnna Nystad

Elgjeger og småbarnsfar Sámmol Jovnna Nystad.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Jeg vet at det finnes ammunisjon som ikke inneholder bly, men disse patronene er så lette at jeg hadde måtte gå helt innpå elgen før jeg kan skyte, sier den unge jegeren.

Nystad kommer til å bruke blyammunisjon så lenge det er lov å bruke det, men blir det forbudt ved lov, så vil han rette seg etter det, sier han til Ođđasat.

Forskningsrapport om blyinnhold

Nå har to forskere utarbeidet en helt ny rapport om blyinnhold i elgkjøtt.

Forskningsrapporten som legges fram i nærmeste framtid, viser til at én kg kjøttdeig fra elg som er skutt med blyammunisjon, kan inneholde opptil 110 mg bly. Mens EUs høyeste godkjente blynivå i én kg kjøtt er 0,1 mg.

Eric Nedrejord Henrichsen

Forsker Eric Nedrejord Henrichsen har funnet ut at det er mye gift i elgkjøtt.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Vi har hentet inn elgkjøtt i fryseboksene til folk, og tatt prøver av det kjøttet som du og jeg og barna våre har tenkt å spise, sier veterinær og forsker Eric Nedrejord Henrichsen.

Av 52 kjøttpakninger fant forskere 110 mg bly per kilo kjøtt på det meste. Gjennomsnittet var litt over 5 mg bly per kilo.

Forskningsrapporten er en studentrapport ved Norges Veterinærhøgskole, og er enda ikke offentliggjort.

Advarer barn og gravide

Selv om den nye forskningsrapporten viser til kritisk blynivå på skutt elg, ønsker ikke forskeren å skremme noen.

– Vi vil ikke alarmere folk for mye, men vi vil si at det er grunn til å se på farene spesielt for barn og kvinner i fertil alder, sier Henrichsen.

Henrichsen ser så alvorlig på saken at han personlig ikke ville gitt elgkjøtt til små barn. Han sier det er et stort problem at så få bryr seg om konkrete forskningsresultater.

Målingene er gjort på elg felt i 2010.

– Finnes bare en løsning

Forskeren er klar i sin tale om hvordan elgkjøtt kan bli fritt for bly.

– Vi vil si at løsningen per i dag er å ikke bruke blyammunisjon i det hele tatt. Det er den eneste løsningen vi virkelig kan gå god for, sier han.

Korte nyheter

 • Vil ha platinagruve i samekommune

  Gruveselskapet Fedorova Resources presenterte sine nye planer på et informasjonsmøte i Lovozero på torsdag. De vil starte ny gruvedrift 60 kilometer fra Lovozero sentrum. Gruven skal utnytte metaller, som hører til platina-gruppen. Selskapet sa på møtet at de vil ha en dialog med samene i området og undersøke hvordan innvirkning gruvedriften kan ha på økologien. Planen er å starte gruvedriften i 2027. Gruveselskapet lover nye arbeidsplasser og opplæring av lokale arbeidere.

  Loga sámegillii

  Infomøte Fedorova Resources
  Foto: Jevgenij Kirillov / Frilans
 • Plánejit platinaruvkki Lujávrái

  Ruvkefitnodat Fedorovo Resources lea álggaheamen barggu Lujávrri gielddas. Plánaidis birra fitnodaga ovddasteaddjit muitaledje duorasta čoahkkimis Lujávrris. Fitnodaga áigu 60 kilomehtera eret Lujávrri čoahkkebáikkis ávkkástallat metállaid, mat gullet platina-jovkui. Čoahkkimis ruvkefitnodaga ovddasteaddjit čilgejedje, ahte ovdalgo huksegohtet infrastruktuvrra, sii háliidit gulahallat báikkálaš sápmelaččaiguin ja iskat ávkkástallama váikkuhusaid ekologijai. Metállaid ávkkástallama háliidivčče álggahit jagis 2027. Seammás fitnodat lohpida ođđa bargosajiid ja oahpahit Lujávrri gieldda olbmuide dán barggu.

  Les på norsk

  Infomøte Fedorovo Resources
  Foto: Jevgenij Kirillov / Frilans
 • Koronanjoammu lassána Romssas

  Vássán jándoris leat dieđihuvvon 49 ođđa njoammuma Romssas. Oppalohkái leat 113 olbmo Romssas erremis covid-19 geažil. Universitehtabuohcceviesus leat dál 20 koronabuohcci. – Dál eai leat makkárge ovttaskassivat manne njoammu fáhkka lassána. Eatge dieđe joatká go lassáneapmi, dadjá njoammubajitdoavttir Trond Brattland.

  Lang kø ved testsenteret for korona i Tromsø sentrum
  Foto: Veronica Turnage / NRK