Hopp til innhold

Brukte 900.000 på billetter – nå blir det ingen arktiske vinterleker

Arctic Winter Games i Canada avlyses på grunn av koronaviruset. 2000 idrettsutøvere får dermed ikke delta.

Arctic Winter Games 2018, alpint

AVLYST: Arctic Winter Games er avlyst på grunn av smittefaren for koronaviruset.

Foto: Malik Broens / AWG 2018

Leder for Team Sápmi AWG 2020, Ron Knutsen, forteller at de også skulle reise til Whitehorse der vinterlekene skulle holdes, men at de nå likevel ikke kommer til å dra.

– Vi fikk en oppringning ifra teknisk sjef for Arctic Winter Games 2020 der han informerte om at helsemyndighetene i Yukon bestemte seg for å avlyse arrangementet på grunn av smittefaren for korona.

Knutsen sier at arrangørene opplyser om at det ikke er noen kjente koronatilfeller i Yukon men at de ikke ville utsette lokalbefolkningen for smittefaren.

– Det er sannsynligvis en fornuft i beslutningen de har valgt å ta. Hadde noen blitt smittet på turen, hadde vi alle blitt satt i karantene.

– Det er fortærende

– Nå var vi 58 utøvere inkludert ledere, og jeg vil tippe 5–6 foreldre som skulle reise. Det blir ikke noe billigere av at vi avlyser turen, for alt av billetter er betalt. Det er snakk om 900.000 kroner bare i billetter.

De kansellerer billettene, men Knutsen er usikker på hvor mye de kommer til å få tilbake.

– Det er også en egenandel som utøverne skulle ha betalt som vi åpenbart ikke kan kreve inn på en tur som det ikke blir noe av.

Knutsen beskriver avlysningen som fortærende da de ikke får noe igjen for de midlene de har brukt, men sier at det var penger som skulle bli brukt uansett.

– Det er et nytt Arctic Winter Games om to år, og frem til da blir det å nullstille og finne ut hvordan vi gjør det til neste gang.

Én uke før avreise ble det full stopp

Fotballspilleren Stine Lise Somby (15) fra Karasjok er en av dem som skulle reise på Arctic Winter Games sammen med Team Sápmi. Slik ble det ikke.

Én uke før avreise fikk Somby beskjed om at det ikke blir tur.

– Jeg hadde trent veldig lenge før jeg skulle dit. Det har også gått veldig mye tid til å forberede meg til å dra dit, så det er litt kjedelig at vi ikke blir å dra.

Stine Lise Somby

INGEN REISE: Stine Lise Somby skulle på reise til Canada på Arctic Winter Games, men turen ble avlyst.

Foto: NRK SÁPMI

Hun forteller at hun var forberedt på at arrangementet kunne bli avlyst på grunn av koronaviruset.

– Jeg syntes det var litt skummelt å dra dit på grunn av smittefaren. Så på en måte var det også litt bra at vi ikke drar dit.

Somby forteller med en munter tone at hun likevel har noe å se frem til da hun skal på en fotballturnering i neste uke.

Korte nyheter

 • Samiske nasjonaljoiken er vedtatt.

  Den samiske nasjonaljojken «Sámiid eatnan duoddariid» av Áillohaš - Nils-Aslak Valkeapää ble vedtatt i dag, lørdag, under Samerådets 22. konferanse i Váhtjer/Gällivare.

  Ifølge symbolkomiteen skal nasjonalsangen kunne synges både uten tekst og med en del av teksten eller med hele teksten. Jojken skal også tilpasses alle samiske språk og jojk-tradisjoner. Utvalget mener at Áillohaš jojk tydelig formidler samenes kjærlighet til Sápmi.

  Samekonferansen 2022 vedtar samernes nasjonaljojk
  Foto: Nelly Anna Karolina Engström / NRK
 • Sofia Jannok er tildelt Samerådets hederspris

  Musikern, aktivisten og æresdoktoren Sofia Jannopk er tildelt Samerådets hederspris. Prisen er utdelt til Jannok 13. august 2022 i forbindelse med Samerådets konferanse i Gällivare/Váhtjer, skriver Samerådet i ett pressemeddelande.

  Jannok kunne ikke delta på prisutdelingen selv, så den som tok i mot prisen var hennes tante og gudmor Kristina Utsi.

  Samerådets hederspris deles ut hvert fjerde år til en person, organisasjon, forening eller institusjon som arbeider utrettelig for det samiske folket. Prisen kan deles ut for arbeid som har styrket samholdet i det samiske samfunnet, hjulpet det samiske folket med å bevare og verne om tradisjoner, levesett, tenkemåte, språk eller annen immateriell tradisjon, eller for arbeidet som har bevart og fremmet de overnevnte temaene også i det moderne samfunnet.

  Den forrige hedersprisen ble delt ut i 2017 til Ole Henrik Magga i Trondheim.

  Sofia Jannok i Repparfjord.
  Foto: Blackstar multimedia
 • Savnet 3-åring funnet

  Den tre år gamle jenta som kom bort fra foreldrene sine ved Tastadåsen i Kvæfjord i Troms, er funnet i god behold.

  Hun ble lokalisert i terrenget fra lufta av luftambulansen, opplyser politiet på Twitter.

  Jenta forsvant i et utemarksområde omkring klokken 12 lørdag, da hun var på tur med foreldrene. En rekke ressurser bidro i søket.