Bruker sosiale medier for å vise rovviltproblemet

I reindriften håper de at sosiale medier hjelper til med å synliggjøre rovviltproblemet og at det vekker diskusjon. – Derfor må de bruke alle mulige hjelpemidler som hjelper til med å få opp interessen for denne saken, sier leder i NRL.

Drept reinkalv
Foto: John Inge Eira

Leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL), Ellinor Marita Jåma, sier at myndighetene ikke har tatt hensyn til reindriftsnæringens krav om å minske rovvilt som angriper og dreper rein.

– Man må bare fortsette å trykke på for å få gjennomslag for de tiltakene som man selv mener kan ha en effekt. Det må gjøres noen ting for å få ned rovvilt bestanden, det har man jobbet med i mange år og fått lite gjennomslag for, sier Jåma.

Skremmende videoer på sosiale medier

Nå er det kalvingstid. På sosiale medier har det dukket opp skremmende videoer hvor rovvilt dreper reinkalver. I reindriften håper man at slike filmer kan synliggjøre rovvilt-problemet.

Ellinor Marita Jåma

Leder for Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL), Ellinor Marita Jåma, sier at myndighetene ikke har tatt hensyn til reindriftsnæringens krav om å minske rovvilt som angriper og dreper rein.

Foto: Dragan Cubrilo/NRK

– Det er den sanne virkeligheten, og det har vært utfordringer om å bli trodd. I fjor oppfordret NRL folk å sende bilder slik at vi kan vise sentrale politikere at dette er hverdagen, slik at man får en debatt spesielt i forhold til ørneangrep på kalver, forteller leder i NRL Ellinor Marita Jåma.

52.000 visninger på Facebook

Filmen som reindriftsutøver John Inge Eira har lagt ut på facebook, har blitt vist over 52.000 ganger og nesten 400 mennesker har delt den.

– Det er over 50.000 som hadde sett videoen. Jeg så selv når ørnen angrep kalven og tok tak i den. Og da kjørte jeg selv dit og kom til kalven, jeg begynte å filme. Jeg ser at den fortsatt lever og at kalven har et stort hull på siden hvor ørnen hadde tatt tak. Jeg filmen sporene etter ørnen og vingemerkene. Og når kalven fortsatt var i livet, så virket jo det ekstra trist og sørgelig. Så da tenkte jeg at jeg må dele denne videoen på Facebook så folk fra andre plasser ser hvordan virkeligheten er, sier Eira. (Se videoen under)

I følge tall fra Norges Miljødirektorat så mistet reineiere 100.000 rein i 2013. De fikk erstatning for 20.000 rein. Under kalvingstiden er ørnen et stort problem, og i Norge er det ikke lov å skyte ørnen. Men fylkesmannen kan gi skytingstillatelse hvis den skader rein. John Inge Eira mener at dette er en trist situasjon.

John Inge Eira

Reineier John Inge Eira fra Kautokeino.

Foto: Jan Tore Trysnes / NRK

– Det er en veldig dårlig følelse, reinen er vår inntekt og vår fremtid. Rovdyr angriper og spiser reinen og vi kan ikke gjøre noe med det, det er ekstra trist. Jeg pleier å kjøre til reinflokken før ørnen angriper slik at den ikke får tak i kalvene. Men det hjelper ikke å skremme ørnen bort, den flyr over bakken og angriper kalv på den siden. Så det virker som om det ikke hjelper å gjøre noe, mener Eira.

Forvalte ørnen

Lederen for NRL, Ellinor Marita Jåma sier at de jobber for å få forvaltning for ørn.

– Nå har vi jo lyktes å få gjennomslag med å jobbe med en ny forvaltningsplan for ørn, for det har vi ikke hatt tidligere. Det er jo et steg i riktig retning når man begynner å forvalte dette, sier hun.

Jåma håper også at reineiere får tidlig lov å skyte ørn som angriper rein.

– Det er ikke tvil om at de skadedyrene som er der, må tas ut uten noe snikksnakk. Det skulle også ha vært omså en vakttelefon og få en tillatelse å skyte ørn som gjør skader på rein der og da, mener Jåma.

Videoene hjelper

Reineier John Inge Eira mener at det hjelper å legge ut videoer av ørn som angriper kalver, for da oppstår det en diskusjon.

– Folk snakker om det og de får også sett hvordan det er. De får se at ørnen tar mange kalver. Og folk deler videoene, så jeg tror det hjelper, mener han.