Hopp til innhold

FRP-brødre må forlate ordførerstolen

Brødrene Hans og John Karlsen må forlate ordførerstolene etter kommunevalget. Begge sitter nå som ordførere i henholdsvis Lyngen og Nordreisa kommune i Nord-Troms.

Frp-politiker
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Begge er skuffet over valget, men håper på en snuopperasjon ved neste kommunevalg. Karlsen brødrene mener de har løftet opp kommunen, spesielt når det gjelder økonomi.

Trend for hele landet

John Karlsen
Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Fremskrittspartiet har gjort generelt dårlig valg over hele Norge. Og ordfører i Nordreisa, John Karlsen sier at denne trenden startet allerede for to måneder siden, med blant annet Birkedals saka i Stavanger, og etter det har det gått nedover med partiet.

Hans Karlsen
Foto: Klemet Anders Sara / NRK

Hans Karlsen (FRP) har vært ordfører i Lyngen i en periode. Han sier at de har bygd ny skole, restaurert sykehjemmet og at de gikk overskudd på 7,1 millioner kroner i fjor. Han forstår ikke hvorfor de er blitt valgtaperne i Lyngen. Nå er eneste mulighet å fri til Senterpartiet for å flertallet i kommunestyret.

Også lite støtte i de samiske kommunene

FRP har også dårlig oppslutning i de samiske kommunene. Kautokeino mista sin eneste representant i kommunestyret og fikk bare 3,5 % av stemmene. Porsanger hadde fem representanter til i går, men mista to ved gårsdagens valg. Tana, Nesseby mista hver en representant. Lavangen derimot fikk 16,7 prosent og fikk to representanter i kommunestyret, men de stilte ikke liste i 2007.

Hør ordfører John Karlsen i Nordreisa om nederlaget:

Hør ordfører i Lyngen om det dårlige valget:

Korte nyheter

 • Fosen-aksjonistene vil gjøre klar ny aksjon om 100 dager

  – Vi gjør oss klare til ny aksjon om det går 100 dager til, skriver Fosen-aksjonistene i en pressemelding.

  De siste timene før 600-dagen har Fosen-aksjonistene blokkert og slått leir utenfor Statsministerens kontor. Nå har de samlet mange hundre mennesker foran Stortinget og går i demonstrasjonstog tilbake til SMK i en stille markering.

  Demonstrasjonstog for Fosen
  Foto: Biret Inger Mathisdatter Eira / NRK
 • Fosen-demonstrasjon i Tromsø

  Lørdag møtte flere opp til Fosen-demonstrasjon i Tromsø.

  Nestleder i Tromsø Sameforening, Helene Juna Olsen, var også der. Hun sier det er viktig å stille opp på demonstrasjon, også i nord.

  – Først og fremst er det et menneskerettighetsbrudd som er konstatert i Høyesterett. Det er en tydelig videreføring av den kolonistiske politikken som har blitt videreført i hundrevis av år

  Hun sier at selv om hun selv er fra et sjøsamisk-område i Nord-Norge, så berøres også hun av det samene i Fosen-området står i.

  Olsen trekker frem at det i Sannhets- og forsoningskommisjonen står om da det ble bygget ut vannkraftverk i hennes hjemkommune.

  – Det som har skjedd der er skremmende likt det som skjer nå i Fosen. Derfor er det eneste rette er å fortsette å kjempe.

  Hun sier at eneste vinningen samene har fått ut av kampen om Fosen er fellesskapet Sapmi.

  – At det fortsatt er så sterkt. Det ser man når man samles her og i Oslo på 600 dager og fremdeles kjemper for dem.

  Nestleder i Tromsø Sameforening, Helene Juna Olsen
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Ii lohppit dáhtona goas ášši galgá leat čovdun

  Stáhtačálli Elisabeth Sæter (Bb) mieđiha ahte sii áinnas livččejit galgan leat guhkkelabbui boahtán, gávdnat čovdosa Fovsen-riidui. Muhto lohká ahte maŋimuš 100 beaivvis leat dehálaš áššit dáhpáhuvvan.

  Fosen-akšunisttat álggahedje miellačájeheami Šloahta olggobealde bearjadaga. Sii ledje čohkkán Stáhtaministara kantuvrra olggobeallai maŋŋel go ledje bivdán Jonas Gahr Støre váldit ovddasvástádusa Fovsen-áššis.

  Oljo- ja energiijadepartemeantta stáhtačálli Elisabeth Sæteris (BB) lea stuora áddejupmi dasa ahte Fovsen-boazosápmelaččain lea lossa dilli.

  – Mun háliidan erenoamážit váldit ovdan ahte mii leat ožžon čoahkkái soabahanbeavddi gaskal Fovsen boazosápmelaččaid ja bieggafápmokonsešonearaid - maid bealátkeahtes soabaheaddji jođiha. Jáhkán ahte dat lea leamašan dehálaš oažžut áššebeliid beavdái, lohká son.

  Sæter lohká maiddái ahte sii leat ovdánan ja proseassa lea bures boahtán johtui, muhto son ii áiggo bidjat dáhtona dasa ahte goas galget leat gávdnan čovdosa.

  – Dat gal lea riikasoabaheaddji Mats Rulanda duohken, lohká son.

  Statssekretær i Olje-og energidepartemenet Elisabeth Sæter
  Foto: Håkon Benjaminsen / NRK