Normal

– Ingen planer om tvangsslakting

Landbruksminister mener NRL har gått ut med usant rykte om slakting av rein.

Lars Peder Brekk

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) går hardt mot rykter om at Staten skal ha planer om tvangsslakting av tamrein i Finnmark.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– Jeg har ingen planer om å sette i gang tvangsslakting for å få ned reintallet, sier Brekk til NTB.

Landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) ber Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) om å stanse rykter om storstilt statlig tvangsslakting av rein.

– Ingen planer om tvangsslakting

– Bare for å få det slått fast med en gang: Jeg har ingen planer om å sette i gang tvangsslakting for å få ned reintallet, og det er svært beklagelig at slike rykter kan oppstå, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp).

Tvangsslakte 60.000 tamrein

Ifølge Norske Reindriftssamers Landsforbund (NRL) kan tusenvis av tamrein bli slaktet, skriver Aftenposten.

– Staten vil tvangsslakte 60.000 tamrein. De har ingen rett til å gripe inn med slik tvang. Noen få områder har for høyt reintall, dette er ikke noe generelt problem i næringen, sier Sara.

Han sier at de stadig opplever at nye endringer kommer fra staten uten at næringen er forespurt eller orientert.

Avviser masseslakt

Brekk avviser påstandene og avviser at landbruksmeldingen betyr masseslakt.

– I meldinga står det at regjeringen vil ha reintallet i deler av Finnmark betydelig ned. Jeg tror det er få som er uenige i det, når målet er at næringen skal overleve på lang sikt. Vi har i lang tid, sammen med næringen, arbeidet for å få på plass en ny reindriftslov, og etter dette et reintall som er i balanse med ressursene. Det er noen få distrikter som er sterkt uenige i de reintall som er fastsatt, og som kommer ofte og mye fram i mediene med sitt syn, mener Brekk.

(©NTB)