Hopp til innhold

Urfolksleder funnet i elv – politiet har sendt inn styrker

Brasil har sendt politistyrker til en Amazonas-landsby etter mulig drap på en urbefolkningsleder og meldinger om at gruvearbeidere har tatt over et reservat.

Ulovlig hogst i Amazonas

AMAZONAS-SKOGEN: Brasils urbefolkning opplever et større og større press fra gruvearbeidere og tømmerhoggere som ønsker å utvinne ressursene i områdene de bor i.

Foto: Otávio Almeida / © Otávio Almeida / Greenpeace

Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra Sametinget.

Sametingsråd Silje Karine Muotka som nå fungerer som sametingspresident, sier nyheten er sjokkerende.

– Dette forteller hvor alvorlig situasjonen er for urfolk rundt om i verden. For Sametinget er det naturlig å følge opp dette via norske myndigheter. Trusselen mot både urfolk og menneskerettighetsaktivister har økt i omfang, sier Muotka til NRK.

BRAZIL-AMAZON-INDIGENOUS-WAIAPI-DISEASE

TRUET: Dette er waiapi-folket i jungelen i Amazonas. Bildet er tatt i oktober 2017. Nå er lederen deres drept av væpnede gruvearbeidere som er aktive i Amazonas.

Foto: APU GOMES / AFP

Mandag forrige uke ble en leder for urbefolkningsgruppen wayãpi drept og kroppen hans ble funnet i en elv i en landsby, ifølge påtalemyndigheten i delstaten Amapá nord i Brasil.

Ingen wayãpier var vitne til drapet, ifølge ledere for landsbyen. De mener imidlertid at det er mye som tyder på at det antatte drapet ble gjort av «ikke-urfolk».

Fredag skal en gruppe «bevæpnede ikke-urfolk» ha kommet til en landsby nær landsbyen Yvytoto, noe skal ha fått beboerne til å flykte fra hjemmene sine. Lokale medier kaller dem «garimpeiros», en betegnelse for væpnede gruvearbeidere som er aktive i Amazonas. Ifølge lederne skal 50 personer ha ankommet.

Silje Karine Muotka

SKREMMENDE: Sametingsråd Silje Karine Muotka forteller at Sametinget ofte tar opp situasjonen for verdens urfolk med Utenriksdepartementet.

Foto: Andre Bendixen / NRK

Større press

Etter meldingene av det som beskrives som en invasjon i enkelte internasjonale medier, ble politimenn og militærpoliti sendt til stedet, ifølge påtalemyndigheten.

Urfolksdirektoratet FUNAI opplyser at også de er på plass for å overvåke politiets etterforskning.

Fungerende sametingspresident Silje Karine Muotka sier slike hendelser skjer i forbindelse med gruvevirksomhet og andre arealinngrep.

– Presset på urfolksområder har blitt større i løpet av de siste årene. Det har også ført til at urfolksledere er utsatt for overgrep, vold og drap, sier hun.

Urfolket utvinner gull

Ifølge nettstedet La Prensa Latina (ekstern lenke) har urfolket i denne regionen autorisasjon til å utvinne gullet i området.

– Aktiviteten skjer på en bærekraftig måte, men samtidig tiltrekkes også ulovlige gruvearbeidere til området, skriver nettstedet.

Nesten 1300 urfolk holder til i denne regionen.

Brasils urbefolkning opplever et større og større press fra gruvearbeidere og tømmerhoggere som ønsker å utvinne ressursene i områdene de bor i.

Press kommer det også fra regjeringssjefen, president Jair Bolsonaro, som lørdag sa at urbefolkningen bor i områder hvor det er mye ressurser og la til han ønsket å «utforske disse områdene».

– Brasil er vår. Amazonas er vår, sa presidenten lørdag under en militærseremoni.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.