NRK Meny
Normal

– Jeg fortjener denne prisen

Det er først nå at den samiske og verdenskjente artisten Mari Boine våger å erkjenne at hennes arbeid gjennom nærmere 30 år fortjener heder og ære. I går kveld mottok hun nok en pris - igjen.

Mari Boine mottar pris

Mari Boine måtte flere ganger opp på scenen for å ta imot blomster og gratulasjoner under gårsdagens pristutdeling på Stratos i Oslo.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

– Jeg er veldig glad, men det har jo nesten vært litt for mye av det gode, ler Mari Boine til NRK Sámi Radio etter at hun i går kveld mottok Norsk Kulturråds ærespris for 2009 foran en fullsatt sal i Folketeaterbygningen i Oslo.

Prisdryss

Denne høsten har Mari Boine blitt tildelt fire ulike kultur- og ærespriser, som for eksempel Anders Jahres kulturpris i september og nå kulturrådets ærespris. I høst ble hun også utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for hennes allsidige kunstneriske virke.

– Jeg har begynt å si til meg selv at mitt arbeid de siste 30 årene har vært viktig, og at jeg fortsatt gjør et viktig arbeid. Jeg har bestemt meg for å nyte dette, sier Boine.


Mari Boine synger for publikum

Mari Boine sang for inviterte gjester som hadde kommet for å feire prisvinneren.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Vår største kunstner

Norsk Kulturråds ærespris blir hvert år tildelt en person som har gjort en vesentlig innsats for norsk kulturliv og er på 500.000 norske kroner. Kulturrådet var ikke i tvil da de skulle avgjøre hvem som skulle få den gjeve æresprisen som har blitt utdelt årlig siden 1968.

– Det var virkelig på tide at Mari Boine fikk denne prisen. Når man tenker på bredden i hennes kunstnerskap, både i nasjonal og internasjonal sammenheng, så er hun en av våre aller største kunstnere gjennom tidene, sier leder i kulturrådet, Bentein Baardson.

Mari Boine og Bentein Baardson.

Leder i Norsk Kulturråd, Bentein Baardson, sier at prisen er vel fortjent.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Mari og Obamas år

– Det har sannelig vært mitt og Obamas år. Jeg er ikke like sikker på om Obama har gjort seg fortjent til sin pris riktig ennå. Selv om det var mange andre som også hadde fortjent denne prisen, vel .. jeg fortjente den jeg og, sa en glad og lattermild Mari Boine i sin takketale, til rungende latter fra salen.

Sametingspresident Egil Olli (Ap) var full av lovord etter prisutdelingen.

– Hun fremmer samisk kultur, liv og identitet gjennom sitt kunstneriske virke. Hun gjør faktisk en stor jobb som jeg er veldig stolt av - og hun gjør den jobben mye bedre enn det jeg gjennom mine 20 år i politikken har klart å gjøre, sier en glad sametingspresident.

Mari Boine og Egil Olli

Sametingspresident Egil Olli (Ap) overrekker blomster fra Sametinget til prisvinneren.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK