NRK Meny
Normal

Blir festspillenes samiske profil

– Jeg har i flere år hatt et ønske om å løfte frem noe av det som skjer innen det samiske i dag.

Georg Buljo

Musikeren Georg Buljo skal være den samiske profilen under årets festspill i Nord-Norge.

Foto: Henrick Beck

Ordene tilhører direktør for Festspillene i Nord-Norge, Tone Winje, om det at de i år velge å fokusere mer på det samiske.

Forestilling med Mari Boine

Tone Winje,

Direktør for festspillene i Nord-Norge, Tone Winje.

Foto: Rune N. Andreassen. / NRK

Winje forteller at i år har de en festspillprofil som heter Georg Buljo.

– Han har et samisk opphav og et norsk opphav. Og han har vi gjort til vår profil, det betyr at han skal gjøre en rekke prosjekter gjennom festspilluken.

Alt fra bestillingsverk i åpningen av festspillene, til forestilling for barn og konsert hvor de vil servere samisk gourmetmat skal Buljo være med på.

– Vi skal også ha en forestilling der Mari Boine er sammen med Georg Buljo. Han skal også gjøre en konsert sammen med det unge talentet Marja Helena Mortensson. Så det er seks forskjellige ting gjennom festspilluken der Georg Buljo er profilen, sier Winje.

Mari Boine

Den kjente samiske artisten Mari Boine skal også ha en forestilling under festspillene.

Foto: Tine Poppe

Naturlig å vende blikket

Winje forteller at de i fjor vendte blikket vestover og koblet seg på et mindre fotballarrangement i Brasil, og at de i den sammenheng hadde mange latin-amerikanske artister. Hun følte da at det var naturlig å vende nesen den andre veien.

– Slik at jeg er veldig glad for å kunne både sette et fokus på det samiske som skjer i dag og også vise frem for publikum mye mer av det som skjer innen kunst og kultur

Årets tema er "Stemmer", og med det ønsker de å gi stemme til mange forskjellige, og kanskje noen av de stemmene som ikke høres så ofte.

– Mange vil ikke ha hørt så mye av noe av det samiske, så det er vi veldig glade for, sier Winje.

Naturens stemme

De har også et stort fokus på naturen og naturens stemme, og at det er noe de skal lytte litt mer til. De har et prosjekt på skal foregå på skuta "Anna Rogde", som ligger utenfor kaia i Harstad.

– Prosjektet handler om den østeriske damen Christiane Ritter som overvintret på Svalbard, og som veldig sterkt fikk oppleve seg som en del av naturen, sier Winje.

– Vil det da spille inn på det med at samene er et naturfolk?

– Om man da vil trekke paralleller til det samiske, så skulle ikke det forundre meg fordi jeg tror, og vi vet vel, at samefolket sitter på en kunnskap og en tradisjon her som jeg tror mange har noe å lære av, sier Winje.