Hopp til innhold

Blir det kaldere enn - 50, kan elevene holde seg hjemme

Selv om gradestokken i dag viser 40 minus i Karasjok, stenger ikke skolen dørene. Skoleinspektøren sier at gradestokken skal vise 50 minusgrader før elevene selv kan velge å bli hjemme.

Karasjok

KALDT: Temperaturen var - 40 tidlig mandag morgen i Karasjok.

Foto: John Einar Jonsen Eira / NRK Sápmi

– Vi har ikke stengt skolen selv om det er 40 minusgrader ute, og det skal være mye kaldere ute før vi stenger dørene, sier inspektør Petter Asbjørn Balto ved Karasjok skole.

Karasjok skole stenger ikke selv om gradestokken skulle vise 50 minusgrader.

Ráđđeaddi Petter Asbjørn Balto

Inspektør ved Karasjok skole, Petter Asbjørn Balto.

Foto: Máret Ingá Smuk / NRK

– For noen år siden var det kaldere enn - 50, og vi stengte ikke skolen da heller. Men hvis gradestokken synker lavere enn dette, kan elevene velge frivillig om de vil komme på skolen eller ikke, forklarer Balto.

Ingen skolebuss

Men når det er så kaldt som det er i dag, så kan ikke skolebussen kjøre.

– Skolebussen står når gradestokken viser under 38 minusgrader. De tør rett og slett ikke å kjøre da, for bussen kan jo få motorstopp eller stopp, og da har bussjåføren ansvar for barna som er med i bussen, sier Petter Asbjørn Balto.

Undervisningen går som vanlig, men i et lavere tempo.

– De elevene som skulle være med bussen, er nok ikke på skolen i dag. Men jeg tror at de fleste andre er på plass. Og når det er få elever på skolen, så blir det ikke så fart i undervisningen, slik at de som er borte ikke mister så mye av pensum, forteller Balto.

Karasjok skole

Karasjok skole mandag morgen.

Foto: John Einar Jonsen Eira / NRK Sápmi

Balto legger til at de elevene som er borte på grunn av kulde, kan jobbe hjemme med skolearbeid.

– Vi er jo vant til kulde her, så vet vi hvordan vi skal håndtere dette, påpeker skoleinspektøren.

Kaldt i nord

Ann-Irene Buljo

Slik så NRK Sápmis redaksjonssjef Ann-Irene Buljo ut da hun gikk til jobben i dag tidlig.

Foto: Ann-Irene Buljo / NRK

Ifølge yr.no , så viser gradestokken -31 i Kautokeino, og ved Šihččajávri fjellstue er det -33. I Lakselv er det 21 minus og i Alta viser gradestokken 23 kalde. I Kirkenes er temperaturen -22, og i Tana bru er det 24 minusgrader.

Og som nevnt tidligere, så kjører ikke Boreal Transport skolebussrutene i dag. De har en kuldegrense på 38 minusgrader.

Korte nyheter

  • Slik foreslår rapporten å motvirke samehets, ifølge kommisjonsmedlem

    Liv Inger Somby, medlem av Sannhets- og forsoningskommisjonen, forteller at kommisjonen har lagt frem forslag til hvordan man kan motvirke samehets i sin rapport.

    Hun peker blant annet på forslaget om å opprette en nasjonal handlingsplan mot samehets. Det er et tiltak som Sametingsrådet først la frem for regjeringen i 2022. Nå ber Sametingsrådet regjeringen om å komme på banen.

    – I tillegg foreslår vi at det opprettes et eget nasjonalt kompetansesenter med ansvar for forskning, kompetanse og kunnskapsformidling. Det er naturlig at dette kommer til å være en viktig del av det å bearbeide sårene i det samiske samfunnet. Samtidig har kommisjonen bedt om at man ser på hvilke deler av Sápmi som lider av netthets og annen hets, sier Somby.

    Loga sámegillii.

    Sannhets- og forsoningskommisjonen overrekker rapporten. Kommisjonsmedlem Liv Inger Somby.
    Foto: Torgeir Varsi / NRK Sápmi
  • Kommišuvdnalahttu čilge mo raporttas evttohit sámevaši eastadit

    Duohtavuođa- ja soabahankommišuvdnalahttu, Liv Inger Somby, muitala ahte kommišuvnna raporttas leat evttohusat das mo sáhttit eastadit sámevaši.

    Son čujuha earret eará evttohussii sierra doaibmaplána ásahit sámevaši eastadan dihtii, nu go Sámediggeráđđi lea gáibidan.

    – Ja maiddái dat ahte mii árvalat sierra guovddáža mas lea maiddái dat gelbbolašvuođa oassi ja diehtojuohkin. Lea hui lunddolaš ahte dás boahtá leat dakkár dehálaš oassi maiddái juste eastadit ja čalmmustahttit dat mii lea dat hávvi sámi servodagas. Ja seammás de lea maid Duohtavuođakommišuvnna bivdán ahte báikkálaš dásis, but dásiin, álget geahčadit ahte mat leat dat oasit gokko Sápmi gillá dan neahttacielaheami, cielaheami ja badjelgeahččanvuođa ektui, dadjá Liv Inger Somby.

    Sannhets- og forsoningskommisjonen overrekker rapporten. Kommisjonsmedlem Liv Inger Somby.
    Foto: Torgeir Varsi / NRK Sápmi
  • Sametingsråd håper rapport kan bidra til å motvirke samehets

    Sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR) ser et stort behov for Sannhets- og forsoningskommisjonens rapport i arbeidet med å motvirke samehets.

    – Rapporten har vært med på å dokumentere den urett som har skjedd og de traumene som sitter i vårt folk. Den samehetsen som vi ser nå er med på å lage nye traumer blant samer.

    Myrnes Balto peker på Sametingets krav til regjeringen om å lansere en nasjonal handlingsplan mot samehets og mener det er av stor viktighet at også kommisjonen foreslår å opprette en slik handlingsplan i sin rapport.

    – Jeg mener at regjeringen ikke lenger har noen grunn til å ikke lansere en handlingsplan, så nå venter vi på at regjeringen skal komme på banen, forteller sametingsråd Myrnes Balto.

    Loga sámegillii.

    Medlem i sametingsrådet, Runar Myrnes Balto, under overrekkelse av sannhets- og forsoningskommisjonens rapport.
    Foto: Mette Ballovara / NRK