Dette er hybelen til Jon Petter (28)

Han ble til slutt møkkalei naboens høye musikkspilling. Dermed flyttet Jon Petter Scheie Anti utendørs. Nå utgjør lyng, mose og snøskavler senga hans. Elgens rasling, og ulvehyl, er nå hans «nattasang»

Jon Petter Scheie Anti

RETT PÅ BAKKEN: Slik tilbringer Jon Petter Scheie Anti fra Karasjok nettene, i forbindelse med sitt studieopphold i Øvre Torneå i Nord-Sverige.

Foto: Privat

Dette er Jon Petter Scheie Antis «hybel»

Jon Petter Scheie Antis «hybelrot» er nok ikke til sjenanse for andre enn elgen og reven, og eventuelt han selv?

Foto: Privat

– Jeg sover bedre utendørs enn innendørs. Iallfall i ukedagene. Jeg restituerer meg bedre da. Dette er basert på min egen «forskning».

Jon Petter Scheie Anti foretok nylig «uformell flytting» fra internatrommet sitt, og ut i skogen.

Her sover 28-åringen rett på marka, kun omkranset av liggunderlag, fjellduk og sovepose.

Karasjok-mannen er student i Øvre Torneo i Nord-Sverige.

Riktig nok er Lars Monsen et forbilde for Jon Petter Scheie Anti – men det var slett ikke villmarksdrømmen som var grunnen til at han etablerte borteboerhybelen sin i skogen.

«Jaget» ut av ustemt gitar(ist)?

– Det er så lytt mellom rommene på internatet. Og en av naboene er litt vel ivrig på gitarplimpringen. Ikke er han så veldig flink heller. En fredag ble jeg regelrett lei. Jeg pakket soveposen og liggunderlaget og gikk til skogs, og der stompet jeg, sier Jon Petter Scheie Anti.

Når NRK snakker med han på telefon, har han tilbragt nattestidene utendørs i overkant av to uker i forkant av juleferien.

Han har telt, men har kun foretatt «prøveoppslåing» innendørs. For Jon Petter foretrekker å sove under åpen himmel.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Petter Scheie Anti tar frilufts-nattselfie

NATT-SELFIE: Dette er Jon Petters sedvanlige «sovestil» i inneværende skoleår.

Foto: Privat

– 20 minus er ikke så kaldt(!)

– Planen er å slå opp teltet når det blir kaldere. Men det har ikke vært så kaldt hittil dette skoleåret. På det kaldeste har det kanskje vært kun rundt 20 minusgrader. Så det har ikke vært nødvendig å slå opp teltet, sier han.

– ...og det er ikke kaldt, sier du?

– Nei, det er ikke så kaldt. Jeg har god sovepose. På soveposen står det at grensen for å kunne holde varmen i den er 41 minusgrader. Så hvis det blir 42 minusgrader, da slår jeg opp teltet.

Ble ikke trodd

– Hva sier folk til dette påfunnet ditt?

– I begynnelsen ble jeg ikke trodd, verken av klassekameratene mine eller andre. Men jeg tilhører den samme internatkorridoren som noen av de i klassen min, og de har jo observert at jeg kommer fra fjellet grytidlig på morgenen før skolen begynner. Så nå tror de meg.

– I begynnelsen var det noen som ristet på hodet av påfunnet mitt, forteller «uteliggeren» Jon Petter.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jon Petter Scheie Anti

GOD PLASS: Jon Petter Scheie Anti har nok boltreplass, under den åpne himmelen.

Foto: Privat

Kan vinne ullsokker i veddemål

Jon Petter Scheie Anti har veddet med en kompis. Dersom Jon Petter sover ute hver eneste natt blant ukedagene i inneværende skoleår, så blir kompisen skyldig et par ullsokker.

– Det var mitt initiativ. Jeg orket ikke å vedde om penger. Jeg har mer bruk for ullsokker når jeg sover utendørs, sier han.

Våknet gjennomvåt av regnvann

– Har du opplevd noe spesielt etter at du begynte å sove ute?

– Den første natten tror jeg at jeg hørte både elg og ulv. Jeg er ikke sikker. Kan hende jeg fantaserte.

– En annen natt våknet jeg halvseks på morgenen, i en sovepose som var gjennomvåt av regnvann. Det var ikke så morsomt. Da måtte jeg faktisk gå innendørs og stille meg i dusjen for å ikke bli syk.

Pappa trodde Jon Petter var en fremmed død mann

Meningen er at Jon Petter Scheie Anti skal ta fri fra uteliggingen i juleferien. Men da han kom hjem til Karasjok seint på kvelden i løpet av førjulsdagene, så hadde ikke Jon Petters mor redd opp sengen til sønnen. Jon Petter ble derfor bedt om å gjøre det selv.

– Da tenkte jeg at det er mye lettere å bare gå ut å legge seg, siden jeg allerede hadde liggunderlag og sovepose tilgjengelig. Den første natten hjemme i Karasjok tilbragte jeg ute.

– Men det var kanskje ikke så lurt, iallfall ikke å legge seg på snøscootersporet på utsiden av huset vårt. Pappa hadde ikke fått med seg at jeg hadde kommet hjem. Da han på morgenen oppdaget meg liggende utendørs, hørte jeg at han begynte å rope i huset til de andre at det ligger en død mann på snøscooterløypa.

Jon Petters mor kom da ut og ba han komme innendørs å legge seg.

– Men jeg flyttet meg bare bort fra scooterløypa, og sov videre, forteller Jon Petter Scheie Anti.