NRK Meny
Normal

Skrev historie for andre gang

Australias første kvinnelige urfolks parlamentariker, som er valgt til landets representanthus, leverte sin første tale til parlamentet onsdag.

 Linda Burney

Medlem av det australske parlamentet, Linda Burney (Labor party).

Foto: Byro/Australia

Iført en håndlaget tradisjonell kappe, som detaljert skildrer hennes livshistorie, begynte Linda Burney sin tale på sitt morsmål.

– Jeg gir min første tale, og er dypt beveget. Jeg har reist til et annet sted, et kraftfullt sted, der jeg ønsker å være høflig og respektfull, sa Burney.

Flere australske og europeiske medier har i dag omtalt begivenheten (ekstern lenke), og det ble også lagt merke til at Burney ble sunget inn som medlem av representanthuset.

Vil kjempe mot urett

Burney, som representerer arbeiderpartiet (Labor party), ble også historisk i 2003 da hun ble første urfolks representant i delstatsparlamentet i New South Wales.

Selv om Burney var preget av høytidsstemning under talen onsdag, benyttet hun også anledningen til å minne landets folkevalgt om hvor mye som fortsatt gjenstår for å rette opp urett mot landets urfolk.

– Fortsatt lider uforholdsmessig høy andel av Australias urfolk av fattigdom og dårlig helse, sa Burney fra talerstolen.

Australias forbundsparlament består av et senat og representanthus, som velges for tre år.