Hopp til innhold

Bjørnen har våknet – dette gjør du hvis du møter på den

Våren nærmer seg med stormskritt. Det er også tiden når de 148 brunbjørnene i Norge våkner fra hiene. Det fikk Nils Lars Eira oppleve på nært hold.

Nils Lars Eira var å passet på flokken, da han oppdaget bjørnen som hadde våknet fra vinterdvale.

MØTE: Nils Lars Eira var og passet på flokken, da han oppdaget bjørnen som hadde våknet fra vinterdvale.

– Mange tenker kanskje ikke det er trygt å ferdes i områder der bjørnen er. Spesielt på våren når bjørnen våkner fra hi med tom mage.

Jonas Kindberg har forsket på bjørn i mange år ved NINA (Norsk institutt for naturforskning). Han sier det ikke er noen grunn til bekymring.

Bjørneforsker Jonas Kindberg

FORSKER: Bjørneforsker Jonas Kindberg ved NINA har i flere år jobbet med å forske på Norges største rovdyr.

Foto: Pressebilde / NINA

– Bjørnen er jo et stort rovdyr og kan potensielt være farlig, men vi har veldig få angrep på mennesker, sier Kindberg.

Reindriftsutøver Nils Lars Eira fra Karasjok var på kjøretur med snøskuter rundt reinflokken da han møtte på brunbjørnen ikke langt unna flokken sin. Dette var også en utfordring for Eira i fjor som forteller om et voksende problem.

Nils Lars Eira i reingjerde

JAGET: Nils Lars Eira reagerte raskt og jaget vekk bjørnen som nærmet seg reinflokken sin.

Foto: Privat

– Bjørnen har blitt et større problem for oss, sier han.

Eira forteller videre at de måtte jage vekk bjørnen med skuter, så den ikke skulle komme altfor nær reinflokken.

Her er noen fakta og tips til deg som skal ut på tur i område der bjørnen ferdes:

Ikke overrask bjørnen

Det skandinavisk bjørneprosjektet har gjort over 300 forsøk ved å gå i bjørneområder, for å se bjørnens adferd og reaksjoner. De har ikke hatt noen tilfeller der bjørnen er aggressiv. Det gjelder å ikke overraske bjørnen. For å unngå det, kan man lage litt lyder når man er ute på tur.

Bjørnebinne med to unger, Pasvik i Finnmark

FARLIG: En potensiell farlig situasjon er hvis du møter på binne med unger.

Foto: Ben-Arne Sotkajærvi

– Bjørnen kan angripe, men det er veldig uvanlig, sier Kindberg.

Lag lyder mens du er på tur

De farligste situasjonene du kan havne i er hvis du møter på en skadeskutt bjørn, eller havner mellom en binne med bjørneunge. Da råder Kindberg å få bjørnen til å forstå at du er menneske, ved å kaste en kvist eller eventuelt rope og sakte dra seg bort.

Det aller beste er jo selvfølgelig å unngå å komme i en slik situasjon, ved å lage lyd på ulike måter mens man er ute på tur.

Spiser det som er lett tilgjengelig

Bjørnen velger den maten som er lettest tilgjengelig. Bjørnen kan spise alt fra kadaver, bær, jordveps, maur og honning, forklarer Kindberg.

Brunbjørn - bjørn i Saltdal

SPISER DET MESTE: Brunbjørnen er glad i det meste, og velger maten som ikke krever mye strev.

Foto: Remi Olsen og Andreas Diset (vilt-kamera)

– Det varierer fra år til år hva bjørnen spiser, det kommer an på hva som er lettest tilgjengelig for den, sier Kindberg.

Ingen fisker

I Nord-Amerika er bjørnen kjent for sine fiskeferdigheter. Brunbjørnen i Skandinavia derimot er ingen fisker. Kindberg forteller de ikke har funnet noe som tyder på at brunbjørnen noen gang har fisket. Bjørnen kan velge å spise fisk, men jakter ikke på fisk på samme måte som bjørnen i Nord-Amerika.

Korte nyheter

  • Sortland: Kommuneoverlege fraråder å drikke vann fra naturen

    Onsdag meldte Folkehelseinstituttet (FHI) at det har vært en økning i antall personer smittet av harepest.

    Det var meldt om 54 personer som var smittet av harepest i august og september, med totalt 70 personer hittil i 2023.

    Høsten er nemlig høysesong for harepest, og nå er den også påvist i Sortland.

    Mattilsynet opplyste fredag at de hadde fått positivt prøvesvar på en hare funnet i Spjutvika. Det skriver Bladet Vesterålen.

    Harepest, tularemi, kan gi langvarig sykdom hos mennesker. Mennesker kan smittes gjennom å drikke vann i naturen, eller ved kontakt med gnagere og deres ekskrementer.

    Kommuneoverlegen anbefaler følgende forholdsregler:

    – Ikke drikk vann direkte fra naturen. Vannet kan drikkes etter koking eller annen desinfeksjon.

    – Unngå kontakt med syke eller døde harer og smågnagere. Bruk hansker hvis du må håndtere døde dyr og husk god håndvask etterpå.

    – Brønner eller oppkommer må sikres mot inntrenging av overflatevann og mot dyreliv som smågnagere og fugler. Inspiser brønner og oppkommer jevnlig. Fjern døde dyr eller annen synlig forurensning umiddelbart, og ikke drikk eller bruk vannet før det er gjort tiltak for å sikre at vannet er trygt

    – Ikke fei opp smågnagerlort (for eksempel muselort i hytta), men bruk heller en fuktig klut, og beskytt hendene med gummihansker.

    – Unngå å bli slikket av hunder og katter som nylig har vært i kontakt med et dødt eller sykt dyr, da de kan ha fått bakterien i munnhulen.

    Harepest
    Foto: Knut Fredrik Øi
  • Eieren fant elghund sin skutt

    Torsdag morgen fant jegerkollega og hundeeier Magnar Aslaksen en sørgelig opplevelse da hans elghund Loke (nær 2 år gamle) ble funnet død.

    Aslaksen var i fangst onsdag og dro med hunden sin fra hytta sin ved Idjajávrris til Nieiddaidvári fangstområde. Etter å ha gått i noen timer satte Aslaksen seg i en sandstrand for å koke kaffe. Hunden roet seg ned etter nærmere en halv time, før den luktet en elg og dro av gårde, som var siste gang Aslaksen så hunden i live.

    – Klokka var allerede litt over seks og det begynte å bli mørkt. Da jeg kom til stedet der hunden var, var det mørkt og jeg fant ikke hunden, selv om WeHunt viste at hunden var der. Det viste seg senere at jeg hadde gått bare noen få meter unna. Jeg ga opp og dro tilbake til hytta der jeg overnattet. Neste morgen dro jeg for å lete igjen, og da fant jeg hunden. Den var skutt, og det var et enormt hull rett mellom øynene, forteller Aslaksen.

    – Det første jeg tenkte på da jeg så det, var at det må ha vært en elg tyv i området og at hunden hadde funnet den. Heldigvis tok jeg en kaffepause og ble ikke med hunden, ellers kunne jeg også kanskje blitt skutt, sier Aslaksen alvorlig til Ávvir

    Aslaksen tok hunden med seg til hytta der han ringte politiet.

    Hunden ble funnet om lag 2,5 kilometer fra bilveien. Stedet ligger cirka to mil fra Karasjok, mot Lakselv. Politiet oppfordrer publikum som vet noe til å ta kontakt med dem. Dette skrev Ávvir

  • Vil bygge ny flyplass i Kautokeino

    NSRs sametingsgruppe ber sametingsrådet om behovet å etablere fylplass i Kautokeino.

    Våren 2024 legger regjeringen frem nasjonal transportplan (NTP) 2025-2036.

    Reperesentant Maren Benedicte Nystad Storslett, forteller at Kautokeino har siden 50-tallet arbeidet med å åpne flyplassen i kommunen. Det er allerede ferdig anlagt flystripe på 1.100x 30 meter på grusdekket rullebane. Skriver Sagat

    Maren Benedicte Nystad Storslett
    Foto: Malene Gaino Buljo / NRK