Hopp til innhold

Bjørnen har våknet – dette gjør du hvis du møter på den

Våren nærmer seg med stormskritt. Det er også tiden når de 148 brunbjørnene i Norge våkner fra hiene. Det fikk Nils Lars Eira oppleve på nært hold.

Nils Lars Eira var å passet på flokken, da han oppdaget bjørnen som hadde våknet fra vinterdvale.

MØTE: Nils Lars Eira var og passet på flokken, da han oppdaget bjørnen som hadde våknet fra vinterdvale.

– Mange tenker kanskje ikke det er trygt å ferdes i områder der bjørnen er. Spesielt på våren når bjørnen våkner fra hi med tom mage.

Jonas Kindberg har forsket på bjørn i mange år ved NINA (Norsk institutt for naturforskning). Han sier det ikke er noen grunn til bekymring.

Bjørneforsker Jonas Kindberg

FORSKER: Bjørneforsker Jonas Kindberg ved NINA har i flere år jobbet med å forske på Norges største rovdyr.

Foto: Pressebilde / NINA

– Bjørnen er jo et stort rovdyr og kan potensielt være farlig, men vi har veldig få angrep på mennesker, sier Kindberg.

Reindriftsutøver Nils Lars Eira fra Karasjok var på kjøretur med snøskuter rundt reinflokken da han møtte på brunbjørnen ikke langt unna flokken sin. Dette var også en utfordring for Eira i fjor som forteller om et voksende problem.

Nils Lars Eira i reingjerde

JAGET: Nils Lars Eira reagerte raskt og jaget vekk bjørnen som nærmet seg reinflokken sin.

Foto: Privat

– Bjørnen har blitt et større problem for oss, sier han.

Eira forteller videre at de måtte jage vekk bjørnen med skuter, så den ikke skulle komme altfor nær reinflokken.

Her er noen fakta og tips til deg som skal ut på tur i område der bjørnen ferdes:

Ikke overrask bjørnen

Det skandinavisk bjørneprosjektet har gjort over 300 forsøk ved å gå i bjørneområder, for å se bjørnens adferd og reaksjoner. De har ikke hatt noen tilfeller der bjørnen er aggressiv. Det gjelder å ikke overraske bjørnen. For å unngå det, kan man lage litt lyder når man er ute på tur.

Bjørnebinne med to unger, Pasvik i Finnmark

FARLIG: En potensiell farlig situasjon er hvis du møter på binne med unger.

Foto: Ben-Arne Sotkajærvi

– Bjørnen kan angripe, men det er veldig uvanlig, sier Kindberg.

Lag lyder mens du er på tur

De farligste situasjonene du kan havne i er hvis du møter på en skadeskutt bjørn, eller havner mellom en binne med bjørneunge. Da råder Kindberg å få bjørnen til å forstå at du er menneske, ved å kaste en kvist eller eventuelt rope og sakte dra seg bort.

Det aller beste er jo selvfølgelig å unngå å komme i en slik situasjon, ved å lage lyd på ulike måter mens man er ute på tur.

Spiser det som er lett tilgjengelig

Bjørnen velger den maten som er lettest tilgjengelig. Bjørnen kan spise alt fra kadaver, bær, jordveps, maur og honning, forklarer Kindberg.

Brunbjørn - bjørn i Saltdal

SPISER DET MESTE: Brunbjørnen er glad i det meste, og velger maten som ikke krever mye strev.

Foto: Remi Olsen og Andreas Diset (vilt-kamera)

– Det varierer fra år til år hva bjørnen spiser, det kommer an på hva som er lettest tilgjengelig for den, sier Kindberg.

Ingen fisker

I Nord-Amerika er bjørnen kjent for sine fiskeferdigheter. Brunbjørnen i Skandinavia derimot er ingen fisker. Kindberg forteller de ikke har funnet noe som tyder på at brunbjørnen noen gang har fisket. Bjørnen kan velge å spise fisk, men jakter ikke på fisk på samme måte som bjørnen i Nord-Amerika.

Korte nyheter

 • Bulkka ruoná tjuovgav vaddá Oslo pride ásadibmáj tjaktjaj

  Bulke mielas Oslon dåhkki pridav ásadit oajvvestádan tjaktjaj. Dav javllá staboajvve Harald Nilssen Oslo bulkkeguovlon.

  Oslo Pride ganugahteduváj biehtsemánon guoktalåkvidát biejve vuohtjusa maŋŋela Oslon ijá åvddåla.

  Nihtodime diehti ij la læhkám sihkar jut pride máhtá ásaduvvat.

 • Savnet person i fjellene i Jokkmokk

  En eldre person skal være savnet i fjellene i Jokkmokk kommune i Sverige, skriver SVT Sameradioen på deres hjemmesider. 68-åringen forlot Vaisaluokta i Jokkmokk kommune i Sverige forrige torsdag og skulle etter planen gå ned i Hellmobotn i Hamarøy kommune i Nordland. På bakgrunn av at personen verken har kommet frem eller hørt av seg til noen, etterlyses han derfor nå i sosiale medier. Sameradioen skriver at de ikke har fått bekreftet om det er startet søk av personen fra politiets side på svensk side. Politiet i Norge sier til NRK at de har mottatt informasjon om at en person skal være savnet, men at de ikke er involvert i saken og ikke kan bekrefte om det pågår søk etter vedkommende. NRK har ikke lyktes å fått tak i politiet i Sverige.

 • Kristin Harila vuot gorŋgnen várrečohkkáide

  Finnmárkolaš Kristin Harila lea dál fitnán 11 daid 14 plánejuvvon várrečohkaide. Bearjadaga ija miel joavddái son Gasherbrum I (8080 moh) čohkii. Golbma beaivvi ovdal, borgemánu 8. Beaivvi gorŋgnii son gis Gasherbrum II (8034 moh). Várit leaba máilmmi 11. ja 13. Stuorámus várit. Harila aiggošii fitnát buot máilmmi váriin mat leat badjel 8000 mehter, ja ulbmil livčče dahkat dan guđá mánus ja guđa beaivvis.