Hopp til innhold

Bjørn herjer i kalvingsland

Reineier overrasket bjørnen som var midt i reinflokken i Mattisdalen i Alta fredag. Bjørnesporene er på størrelse med en fem-tommers samekniv.

Fem-tommers samekniv i bjørnespor i Mattisdalen i Alta.

Fem-tommers samekniv får plass i bjørnesporene til bjørnen som fredag herjet i Mattisdalen i Alta.

Foto: Privat

– Med en nyfødt reinsdyrskalv i munnen stakk bjørnen av da den oppdaget meg, sier reineier i Lákkonjárga reinbeitedistrikt, Nils Per Henrik Kemi.

Han ble så forfjamset over synet at han ikke rakk å ta bilde av selve bjørnen før den forsvant.

I tillegg til den kalven som bjørnen hadde i munnen da han stakk av, fant Kemi rester av fire andre kalver som bjørnen hadde drept.

GULDAL: Guovža speadjá Álttás

Velvoksen bjørn

Kemi har i flere dager gjetet flokken ved kalvingslandet til reinbeitedistriktet ved Onganasen i Mattisdalen i Alta. Han er fortsatt rystet over å ha mistet så mange kalver til bjørnen, og han vet ikke hvor mange andre nyfødte kalver den kan ha spist, før han oppdaget dyret.

Den reiste seg opp da den oppdaget meg og det var litt skremmende å se hvor stor den var, sier Nils Per Henrik Kemi.

Han har tidligere sett bjørn blant annet ved Gievdneguoika i Kautokeino, men bjørnen som han fant i reinflokken i går var adskillig større. Sammen med ham var en kamerat som ikke hører til reinbeitedistriktet og ikke er vokst opp med reindrift. Han var like rystet som Kemi over det de fikk se.

Etter at de hadde fått summet seg litt fotograferte de bjørnesporene, og la en fem-tommers samekniv inn i sporet for lettere å illustrere hvor stor bjørnen var.

– At jeg ikke hadde børse..

Både Fylkesmannens miljøavdeling og Statens naturoppsyn, SNO, er varslet om hendelsen, og SNO var lørdag ettermiddag på veg til området på befaring. Det er fortsatt uklart om reinbeitedistriktet kommer til å be om fellingstillatelse av bjørnen.

Kemi er iallfall ikke i tvil om hva han ville ha gjort dersom han hadde hatt en børse tilgjengelig da han oppdaget bjørnen:

Det er vondt å se de ihjelrevne kalvene og hadde jeg hatt børse med meg så hadde jeg ikke nølt et sekund med å skyte bjørnen, sier Kemi.

Bjørnen forsvant nedover det trange skaret i Mattisdalen i Alta, da Kemi fikk skremt den ut av reinflokken.

Korte nyheter

 • Fosen-protester: Løvebakken ble «Reinsdyrbakken»

  Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget.

  Lørdag er det 600 dager siden Høyesterett slo fast at vindkraftanleggene på Fosen bryter med menneskerettighetene. I den forbindelse er det varslet en demonstrasjon foran Stortinget, samt et demonstrasjonstog.

  Fredag kveld forberedte aksjonistene seg. Det gjorde de blant annet ved å «endre» navnet på Karl Johans gate, skriver VG.

  Byttet gatenavn

  Aksjonistene hengte blant annet opp et navn som kan henvise til den samiske aktivisten Elsa Laula Renberg over det ene gateskiltet. Hun regnes som en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter.

  Nedover mot Jernbanetorget var paradegaten preget av plakater som henviste til aksjonen.

  De kjente løveskulpturene på Løvebakken har også blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det samme har bysten av Christian Michelsen.

  De kjente løveskulpturene på Løvebakken har også blitt utstyrt med reinsdyrgevir. Det samme har bysten av Christian Michelsen.

  (NTB)

  Fosen-aksjonistene har startet forberedelsene til lørdagens varslede demonstrasjon foran Stortinget. De kjente løveskulpturene på Løvebakken har blitt utstyrt med reinsdyrgevir
  Foto: NTB
 • PST ožžo dieđu vihtta beaivvi ovdal báhčima

  E-bálvalus dieđihii Politiijaid sihkkarvuođabálvalussii (PST) terrorfalleheami birra Oslos, ođđa dieđuid vuođul.

  PST oaččui dieđu vihtta beaivvi ovdal báhčima Pride-ávvudeami oktavuođas, gos E-bálvalus namuhii Norgga islamistta geas galggai oktavuohta Arfan Bhattiin. E-bálvalus oaivvildii ahte falleheapmi lei oaivvilduvvon Norgga vuosttá ja ahte Bhatti galggai vejolaš vearredahkki. PST lea ovdal gohčodan dieđu "álásin" ja lea čilgen ahte sis eai lean doarvái dieđut álggahit doaibmabijuid. Zaniar Matapour bealušteaddji árvala ahte eiseválddit váikkuhedje falleheapmái. Evaluerenraporta vurdojuvvo boahtte vahkus. Riekteášši Arfan Bhatti vuostá vuordimis álggahuvvo vuosttaš jahkebealis 2024:s.

 • Komišuvnna raporta: – Buot parlamentáralaš jođiheaddjit fertejit váldit ovddasvástádusa

  – Mun dovddan vuollegašvuođa dan ektui maid lohken raporttas. Dat lea lossa muitalus mii boahtá ovdan, mo mii leat láhtten olbmuiguin.

  Nu cealká Kristtalaš álbmotbellodaga (KrF) jođiheaddji Olaug Bollestad.

  Son lea okta dain gii lea searvan Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raportta lohkamii.

  Raportta sisdoallu, mii duorastaga geigejuvvui Stuoradiggái, čuozai Bollestad:i.

  KrFa jođiheaddji logai raporttas earret eará girku rolla birra dáruiduhttimis.

  – Mun gii lean oassi KrF bellodagas ja lean kristtalaš, in leat gal rámis das mii lea dahkkon, lohká son.

  Bollestad vuordá ahte buot bellodatjođiheaddjit Stuorradikkis ipmirdit makkár ovddasvástádus sis lea raportta čuovvoleamis.

  – Mii parlamentáralaš jođiheaddjit fertet váldit dán ovddasvástádusa iežamet stuoradiggejoavkkuide, mat fas váldet dan ovddasvástádusa viidáset bellodagaide miehtá riikka, justa fal sihkkarastit dán politihkalaččat, dadjá son.

  Nærbilde av Olaug Bollestad. Hun er fotografert forfra, hodet hennes mellom to personer fotografert bakfra. Hun ser smått skeptisk ut. Har på runde briller.
  Foto: Terje Pedersen / NTB