Bjørn herjer i kalvingsland

Reineier overrasket bjørnen som var midt i reinflokken i Mattisdalen i Alta fredag. Bjørnesporene er på størrelse med en fem-tommers samekniv.

Fem-tommers samekniv i bjørnespor i Mattisdalen i Alta.

Fem-tommers samekniv får plass i bjørnesporene til bjørnen som fredag herjet i Mattisdalen i Alta.

Foto: Privat

– Med en nyfødt reinsdyrskalv i munnen stakk bjørnen av da den oppdaget meg, sier reineier i Lákkonjárga reinbeitedistrikt, Nils Per Henrik Kemi.

Han ble så forfjamset over synet at han ikke rakk å ta bilde av selve bjørnen før den forsvant.

I tillegg til den kalven som bjørnen hadde i munnen da han stakk av, fant Kemi rester av fire andre kalver som bjørnen hadde drept.

GULDAL: Guovža speadjá Álttás

Velvoksen bjørn

Kemi har i flere dager gjetet flokken ved kalvingslandet til reinbeitedistriktet ved Onganasen i Mattisdalen i Alta. Han er fortsatt rystet over å ha mistet så mange kalver til bjørnen, og han vet ikke hvor mange andre nyfødte kalver den kan ha spist, før han oppdaget dyret.

Den reiste seg opp da den oppdaget meg og det var litt skremmende å se hvor stor den var, sier Nils Per Henrik Kemi.

Han har tidligere sett bjørn blant annet ved Gievdneguoika i Kautokeino, men bjørnen som han fant i reinflokken i går var adskillig større. Sammen med ham var en kamerat som ikke hører til reinbeitedistriktet og ikke er vokst opp med reindrift. Han var like rystet som Kemi over det de fikk se.

Etter at de hadde fått summet seg litt fotograferte de bjørnesporene, og la en fem-tommers samekniv inn i sporet for lettere å illustrere hvor stor bjørnen var.

– At jeg ikke hadde børse..

Både Fylkesmannens miljøavdeling og Statens naturoppsyn, SNO, er varslet om hendelsen, og SNO var lørdag ettermiddag på veg til området på befaring. Det er fortsatt uklart om reinbeitedistriktet kommer til å be om fellingstillatelse av bjørnen.

Kemi er iallfall ikke i tvil om hva han ville ha gjort dersom han hadde hatt en børse tilgjengelig da han oppdaget bjørnen:

Det er vondt å se de ihjelrevne kalvene og hadde jeg hatt børse med meg så hadde jeg ikke nølt et sekund med å skyte bjørnen, sier Kemi.

Bjørnen forsvant nedover det trange skaret i Mattisdalen i Alta, da Kemi fikk skremt den ut av reinflokken.