Hopp til innhold

Biskopen tror ikke presten hadde fått sparken i dag

– Kirka har nok mye større takhøyde i dag enn da, så det har nok ikke skjedd i dag.

Det sier biskop Tor Berger Jørgensen i Sør-Hålogaland etter at han har satt seg inn i historien om en tidligere sogneprest i Tysfjord som ble forsøkt sparket.

Biskop Tor berger Jørgensen (th) i samtale med Frank A. Jenssen under bispevistiasen forrige uke.

Biskop Tor berger Jørgensen (th) i samtale med Frank A. Jenssen under bispevistiasen forrige uke.

Foto: Sander Andersen / NRK

Historien som biskopen viser til er om sogneprest Haldor A. Jensen, som ble forsøkt fratatt embetet sitt i Tysfjord. I 1932 sto Haldor A. Jensen tiltalt i Ofoten tingrett for sultefôring av dyr, messefall (unnlate å møte til gudstjeneste), slurvete påkledning, skittenferdighet, uverdige familieforhold, at ugifte folk bodde sammen på prestegården i Kjøpsvik, at presten var opptatt med verdslige ting og at "det ble ført et skamløst liv på prestegården".

Tidligere sogneprest i Tysfjord Haldor A. Jensen

Tidligere sogneprest i Tysfjord Haldor A. Jensen

Foto: PRIVAT FOTO

Fikk svi

Haldor A. jensen virket som prest i Tysfjord i perioden 1914-1935. Av det finere borgerskapet i Kjøpsvik fikk han lite anerkjennelse.

Barnebarnet, Frank A. Jenssen beskriver sin bestefar som standhaftig og uredd. Han lot blant andre samer bo på prestegården i Kjøpsvik, og mye tyder på at han så hvordan samene ble undertrykt.

– Presten var jo i den tid en del av øvrigheta. Han skulle holde seg ren i tøyet. Men han var en fyr som ikke brydde seg om klesdrakt, og som ikke brydde seg om å omgås de kondisjonerte. Han omgikk seg mest med småkårsfolket, og ikke minst samene. Og for det tyder mye på at han fikk svi i den grad at de prøvde å få ham oppsagt. Han så hvordan rasismen fungerte – da også. Hvordan samene ble undertrykt.

Les også: Bispevisitas med fokus på gammel-presten

Ikke i dag

Haldor A. Jensen ble forsøkt fratatt embetet sitt, men etter to runder i rettssalen ble ikke avskjedigelsen tatt til følge. Daværende biskop Eivind Berggrav ba da presten instendig om å si opp selv, noe han da valgte å gjøre. Jensen fikk deretter en stilling som stiftskapellan de siste årene av sitt yrkesaktive liv.

Biskop Tor Berger Jørgensen tror ikke saken ville fått en slik behandling i dag.

– Jeg ville jo tror at vi i dag har mye større romslighet for prester som er annerledes. Jeg vil ikke tro vi hadde lyttet så mye til de kritiske røstene som jeg oppfatter i stor grad var borgerskapet i Kjøpsvik, eller i Tysfjord, som ønsket å bli kvitt ham. Det tror jeg ikke vi ville sett på samme måten i dag. Men vi har også våre utfordringer, så det er mye lærdom.

Jeg håper vi er en annet sted i dag, og kan oppfattes som alminnelig, at vi er til stede for alminnelige folk. Det er viktig for oss å fortsette den "tradisjonen" som Haldor A. Jensen på en spesiell måte var med på å synliggjøre her i Tysfjord.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.