Biskopen tror ikke presten hadde fått sparken i dag

– Kirka har nok mye større takhøyde i dag enn da, så det har nok ikke skjedd i dag.

Det sier biskop Tor Berger Jørgensen i Sør-Hålogaland etter at han har satt seg inn i historien om en tidligere sogneprest i Tysfjord som ble forsøkt sparket.

Biskop Tor berger Jørgensen (th) i samtale med Frank A. Jenssen under bispevistiasen forrige uke.

Biskop Tor berger Jørgensen (th) i samtale med Frank A. Jenssen under bispevistiasen forrige uke.

Foto: Sander Andersen / NRK

Historien som biskopen viser til er om sogneprest Haldor A. Jensen, som ble forsøkt fratatt embetet sitt i Tysfjord. I 1932 sto Haldor A. Jensen tiltalt i Ofoten tingrett for sultefôring av dyr, messefall (unnlate å møte til gudstjeneste), slurvete påkledning, skittenferdighet, uverdige familieforhold, at ugifte folk bodde sammen på prestegården i Kjøpsvik, at presten var opptatt med verdslige ting og at "det ble ført et skamløst liv på prestegården".

Tidligere sogneprest i Tysfjord Haldor A. Jensen

Tidligere sogneprest i Tysfjord Haldor A. Jensen

Foto: PRIVAT FOTO

Fikk svi

Haldor A. jensen virket som prest i Tysfjord i perioden 1914-1935. Av det finere borgerskapet i Kjøpsvik fikk han lite anerkjennelse.

Barnebarnet, Frank A. Jenssen beskriver sin bestefar som standhaftig og uredd. Han lot blant andre samer bo på prestegården i Kjøpsvik, og mye tyder på at han så hvordan samene ble undertrykt.

– Presten var jo i den tid en del av øvrigheta. Han skulle holde seg ren i tøyet. Men han var en fyr som ikke brydde seg om klesdrakt, og som ikke brydde seg om å omgås de kondisjonerte. Han omgikk seg mest med småkårsfolket, og ikke minst samene. Og for det tyder mye på at han fikk svi i den grad at de prøvde å få ham oppsagt. Han så hvordan rasismen fungerte – da også. Hvordan samene ble undertrykt.

Les også: Bispevisitas med fokus på gammel-presten

Ikke i dag

Haldor A. Jensen ble forsøkt fratatt embetet sitt, men etter to runder i rettssalen ble ikke avskjedigelsen tatt til følge. Daværende biskop Eivind Berggrav ba da presten instendig om å si opp selv, noe han da valgte å gjøre. Jensen fikk deretter en stilling som stiftskapellan de siste årene av sitt yrkesaktive liv.

Biskop Tor Berger Jørgensen tror ikke saken ville fått en slik behandling i dag.

– Jeg ville jo tror at vi i dag har mye større romslighet for prester som er annerledes. Jeg vil ikke tro vi hadde lyttet så mye til de kritiske røstene som jeg oppfatter i stor grad var borgerskapet i Kjøpsvik, eller i Tysfjord, som ønsket å bli kvitt ham. Det tror jeg ikke vi ville sett på samme måten i dag. Men vi har også våre utfordringer, så det er mye lærdom.

Jeg håper vi er en annet sted i dag, og kan oppfattes som alminnelig, at vi er til stede for alminnelige folk. Det er viktig for oss å fortsette den "tradisjonen" som Haldor A. Jensen på en spesiell måte var med på å synliggjøre her i Tysfjord.