Hopp til innhold

Her er bildet som får same-Ap til å se rødt

«Æ nekte å skryte av Laila». «Ho e ram tel å ta kreditt.». «Laila har jo frekkhetens nådegaver og skytter i vei.»

Jonas Stein Eilertsen (f.v.), Laila Susanne Vars og Jens Johan Hjort

Her presenterer byråd Jonas Stein (f.v.), daværende visepresident Laila Susanne Vars og ordfører Jens Johan Hjort samarbeidsavtalen mellom Sametinget og Tromsø kommune. Dette skjedde på rådhuset i Tromsø 12. mars i år.

Foto: Sametinget

Vibeke Larsen (t.v.) og Laila Susanne Vars

Vibeke Larsen (t.v.) er ikke nådig i neskrivelsene av Laila Susanne Vars.

Foto: Máret Eli Buljo / NRK

Dette er noe av innholdet i samtalen i Arbeiderpartiets lukkede Facebook-gruppe som NRK Sápmi har fått tilgang til. Her blir daværende visepresident Laila Susanne Vars karakterisert på ulike måter av fremtredende Ap-folk. Samtalen fant sted i mars i år. Utskrift av samtalen er nederst i artikkelen.

Blant annet skriver Aps presidentkandiat Vibeke Larsen dette:

«Ho e ram tel å ta kreditt. På tide at gruppa nå skriver ett innlegg om at dette er et samarbeid mellom 4 partier, Ap, Arja, Åarjelsaemien Giel og Samer bosatt i Sør. Veit at Ellinor også irriterer seg, og greier vi å vise at vi at vi tar hensyn til både ÅSG og SBS så vil vi ha et fortrinn når nye forhandlinger evt skal inngås etter valget.» (Ellinor er sametingsråd Ellinor Marita Jåma, journ. anmerk.).

– Skuffet

Árja som Laila Susanne Vars representerer, har samarbeidet med Ap, lista Åarjel-Saemiej Gielh og Samer bosatt i Sør-Norge i denne valgperioden. Disse partiene dannet sametingsrådet sammen i 2009.

– Jeg synes disse uttalelsene faller på sin egen urimelighet. Klart jeg blir skuffet over å lese at samarbeidspartnere ikke verdsetter mitt og Árjas bidrag til å få på plass en samarbeidsavtale med Tromsø eller et styrket samarbeid med byrådet i Oslo, sier Laila Susanne Vars til NRK.

«...det er Árjapolitikk i praksis»

Bakgrunnen for Facebook-samtalen er et innlegg som Laila Susanne Vars skrev på Sametingsvalgbloggen i NRK Sápmi 11. mars i år. Her kommer hun blant annet inn på den såkalte sameavtalen mellom Sametinget og Tromsø kommune.

– Tromsøavtalen blir historisk. Ikke bare fordi den er et resultat av en forsoningsprosess. Men fordi den sier hvordan Sametinget skal bli flinkere å være tilstede der hvor du bor, også hvis du har postadresse et annet sted enn 9730 Karasjok. Og det er Árjapolitikk i praksis, skrev Vars i innlegget.

Dagen etter, 12. mars 2013, presenterte visepresident Laila Susanne Vars og Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort utkastet til avtalen.

– Nekter å skryte

Vars´ blogginnlegget og presentasjonen på rådhuset i Tromsø skapte svært stort engasjement på den interne Facebook-gruppen Aps sametingsgruppe.

Slik skriver Vibeke Larsen i en av kommentarene.

«Vi kan jo ikke skryte av Laila alene fordi hun har ALDRI vært alene om å få byene i tale. I Oslo er det Marianne som har bana vei for dialogen, i Tromsø er det Ellinor, og i Tr.heim (enda på pratestadiet) er det meg. Det er en samla tropp som har fått dialogen i gang med byene. Og i utg.pkt er det faktisk Marianne som har det overordna ansvaret for denne dialogen.» (Marianne er sametingsråd Marianne Balto, journ.anmerk.).

Larsen avslutter kommentaren sin slik:

«Æ nekte å skryte av Laila fordi æ veit at det er inngangen som er vanskelig og ikke sjarmøretappen!!!!»

– Beklagelig at diskusjonen kommer ut

Tirsdag klokken 3.32 sendte Arbeiderpartiets parlamentariske leder på Sametinget, Jørn Are Gaski og presidentkandidat Vibeke Larsen ut en pressemelding.

Mandag ettermiddag sendte NRK e-post til Gaski, Larsen og Greiner Haaker med spørsmål sammen med det vedlagte utskriftet av Facebook-samtalen.

– Det er beklagelig at diskusjoner i Arbeiderpartiets sametingsgruppe sin facebookgruppe har kommet utenforstående i hende, skriver Gaski og Larsen.

I pressemeldingen forklarer de at gruppen har «fungert svært gagnlig som et internt diskusjonsforum i snart fire år.»

– I disse debattene har det vært høyt under taket og toleransefaktoren stor under tillit til at de interne diskusjonene ville forbli interne. Nå er denne tilliten dessverre brutt, skriver Ap-toppene.

– Frekkhetens nådegave

Vibeke Larsens verbale utblåsning i mars i år mot daværende visepresident er et svar til Jørn Are Gaski. Han er Aps første kandidat i Sør-Norge valgkrets, og er en av veteranenen på Sametinget.

Jørn Are Gaski

Jørn Are Gaski.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK
Heidi Persdatter Greiner Haaker

Heidi Persdatter Greiner Haaker.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK
Johan Vasara

Johan Vasara.

Foto: Malene Larsen Gaino / NRK

Gaski foreslår i Facebook-samtalen at Ap heller bør skryte av jobben Laila Susanne Vars har gjort.

«Laila har jonfrekkhetens nådegave og skytter i vei, ikke undervurder velgerne, de tenker som så at så voldsomt klarer ikke arja alene og da faller selvskrytet igjennom, jeg vill heler skryte av laila for det hun har fått til i Tromsø og Oslo...»

«Æ ble nu provosert»

Heidi Persdatter Greier Haaker er en av Ap-toppene som deltar aktivt i den interne samtalen. Allerede innledningsvis slår hun fast hva hun mener om blogginnlegget til Laila Susanne Vars.

«Æ ble nu provosert av den bloggen hennes. Tromsø avtalen e Arja politikk i praksis. Som om det e ho aleina som har jobbet frem den avtalen.»

Greiner Haaker er 2. kandidat i Sør-Norge valgkrets. Hun er opptatt av at Ap må gjøre noe utad for å vise at Tromsø-avtalen er et resultat hvor alle de fire partiene som samarbeider i sametingsrådet, har bidratt.

Språkbruken hennes er ikke like skarp som Vibeke Larsens. Blant annet skriver Greiner Haaker:

«Vi må gjøre noe uten å angripe ho på noen måte.» ("ho" viser til Laila Susanne Vars, journ. anmerk.)

«Skulle bare mangle»

Politisk rådgiver for sametingsrådet, Johan Vasara er ikke i tvil hvem som skal ta æren for arbeidet.

«Barnehagemeldinga, språkmeldinga, opplæringsmeldinga.. Det e jo i all hovedsak Arbeiderpartiet, dokker, som har sottet med de meldingene til de sene nattestimer. I gruppemøtene, i fraksjonene, i komiteene og under plenum. Skulle bare mangle at dokker tar æren for arbeidet».

Vasara er forøvrig Aps visepresidentkandidat.

Her er utskrift fra Facebook-samtalen

Laila Susanne Vars er Árjas presidentkandidat foran dette valget. Hun var visepresident i det sittende sametingsrådet fra 2009 til 1. mai i år.

Mandag presenterte sametingsrådet sitt politiske regnskap for perioden. Her blir Tromsø-avtalen også nevnt.

Korte nyheter

 • Faskii guokte bálkkašumi Göteborgas

  Filbma «Ellos Eatnu – La elva leve» vuittii lávvardat eahkeda sihke gehččiidbálkkašumi ja árvvoštalliidbálkkašumi filbmafestiválas Göteborgas.

  Nordic Dragon Award lea Davviriikkaid stuorámus filbmafestivála, ja filbma oažžu ge 400.000 ruvnnu bálkkašupmin.

  – Filbma addá ođđa ipmárdusa sámiid oaidnosadjái Norgga politihka ja fápmohuksema ektui, ja lea buorre ahte geahččit ja árvvoštallit atnet árvvus dan, dadjá Kjersti Mo, Norgga Filbmainstituhta direktevra.

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon
 • Futsal-golli sámi gánddaide

  Sámi futsal gánddaidjoavku vuittii lávvardaga golli Árktalaš dálveriemuin Wood Buffalo:s Kanádas. Sii časke ruovttujoavkku Davvi-Alberta 3-0. Sápmi stivrii čiekčamiid álggus gitta lohppii.

  Sápmi lea áidna joavku, mii lea vuoitán Davvi-Alberta vuostá dán jagi gilvvuin. Sápmi vuittii 3-0 álgospealus maid.

  Sápmi vuittii čieža medálja lávvardaga čuoigamiin, ja leat vuoitán oktiibuot 26 medálja. Ná máŋga medálja ii leat Sápmi goassige ovdal vuoitán Árktalaš dálveriemuin.

  AWT 2023 gull til Sápmi futsal
  Foto: Dan Robert Larsen / NRK
 • Bjørkmann (24) på sikker plass for Høyre

  Tidligere Vadsø-ordfører Hans-Jacob Bønå (52) fikk førsteplassen da Finnmark Høyre hadde nominasjonsmøte lørdag. Rett bak følger Hege Bjørkmann (24) fra Alta, som i dag sitter i kommunestyret. Videre følger Mikkel Isak Eira (54), Kautokeino; Raymond Robertsen (48), Nordkapp; Nina Danielsen (59), Sør-Varanger; Ståle Sæther (49), Loppa; Nina Eriksson (34), Porsanger, Preben Koppen Kristensen (23), Sør-Varanger og Anna Taksgård (24), Tana.

  Hege Christin Bjørkmann
  Foto: Tonje Nilsen / Høyre