Bidrar gjerne dersom det er behov for det

Postflyet som styrtet på svensk side i natt ligger i et vanskelig tilgjengelig område. Og ingen reinsamer er i området på denne tiden av året, men reinsamene bidrar gjerne dersom det er behov for det.

Kun dette hullet er igjen etter flystyrten.

Kun dette hullet er igjen etter flystyrten.

Foto: Marja Påve/SVT

Postflyet som styrtet i nærheten av Boavtjojávrásj, ni kilometer fra norskegrensen sørøst for Hellmobotn i Tysfjord, ligger i et vanskelig tilgjengelig område.

Området ligger i Sirges sameby i Jokkmokk kommune i Sverige på sørvestsiden av den store, regulerte innsjøen Áhkájávrre.

Det norske postflyet har styrtet i området ved venstre bildekant. (Arkivfoto)

Det norske postflyet har styrtet i området ved venstre bildekant. (Arkivfoto)

Foto: Sander Andersen / NRK

Høyt over havet

Høyfjellsplatået har topper som ligger opp mot 1400 meter over havet. Området er vanskelig tilgjengelig for reindriftsutøverne i Sirges på denne tiden av året siden den store regulerte innsjøen Áhkájávrre ikke har frosset til enda.

Dette vanskeliggjør tilgjengeligheten til området fra nærmeste farbare bilvei som er i Ritsem på nordsiden av den store innsjøen.

Jakob Nygård

Jakob Nygård i Sirges sameby sier området er vanskelig tilgjengelig nå med snøskuter.

Foto: Sander Andersen (arkiv) / NRK

Kjenner området godt

Leder i Sirges sameby, Jakob Nygård, sier at samebyen ikke har noen i dette området på denne tiden av året, og at området akkurat nå er vanskelig tilgjengelig til lands.

– Dette er et område vi er godt kjent i, og det er ingen lett tilgjengelig område i og med at vi har Áhkkájávrre med toppen noen få centimeter med is, eventuelt med åpent vann ennå. Det er jo en mil over åpent vann, og så et par mil etter tundraen. Eneste måten å nå inn dit på nå er med helikopter.

Området ligger 6-700 meter over havet, og Jakob Nygård anser det som en selvfølge å bidra med hjelp om det behøves, både til havarikommisjonen og andre.

– Det er jo våre hjemmemarker som vi kjenner som vår egen bukselomme. Vi vet jo hvor hver eneste stein og bakke er, så vi bidrar gjerne dersom det er behov for det.