NRK Meny
Normal

Obama på hellig grunn

Dette var det første besøket til et reservat for Barack Obama etter at han ble valgt som USA's president.

USA-OBAMA/NATIVEAMERICANS U.S. President Obama holds a baby as he poses with children at Cannon Ball Flag Day Celebration in Standing Rock Sioux Reservation in North Dakota

Barack Obama poserer sammen med barn.

Foto: LARRY DOWNING / Reuters

President Obama ble ønsket velkommen av lederen for Standing Rock Siux Tribe, Dave Archambault II, skriver Native News Online . Han mener Sitting Bull hadde vært beæret over presidentbesøket om han hadde levd i dag. Archambault sa at Obama mer enn tidligere presidenter har erkjent forpliktelser overfor urbefolkningen i landet.

Håper på presedens

USA's indianerreservat er ikke akkurat bortskjemte med presidentbesøk. Av 44 presidenter er Barack Obama den tredje som besøker et indianerreservat som president.

Barack Obama, Dave Archambault II

Dave Archambault II håper besøket skaper presedens.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

– Jeg håper dette setter en presedens, sa Archambault. Han fortalte at Sitting Bull i sin tid sendte en forespørsel til Washington om å sende ham en ærlig mann.

Møtte ungdom

I løpet av besøket hadde president Barack Obama også et møte med seks lakotaungdommer. De fortalte hvordan ulilke tiltak i reservatet hjelper de til å holde fast ved sin kultur. I sin tale siterte Obama Sitting Bull.

– La oss sammen finne ut hva vi kan bygge for våre barn.

Obama vektla også viktigheten av utdannelse, rettferd, og økonomisk vekst for den amerikanske urbefolkningen, rapporterer KFYR-TV .

Du kan se hele Obamas tale her. (ekstern lenke)

Skepsis

Lakota dansere

Lakota-dansere opptrådte for presidenten.

Foto: Charles Rex Arbogast / Ap

Men ikke alle er like glade i Barack Obama. På facebook diskuteres det om hvorvidt Obama klarer å oppfylle sine lovnader og ønsker for USA's urbefolkning.

Ennå er både gjennomsnittsalderen for urbefolkningen mye lavere enn resten av befolkninge, barnedødeligheten høyere, og selvmord er ennå et stort problem. Mange lever i fattigdom. I sin tale prøvde Obama å møte skepsisen.

– Vi må lage flere arbeidsplasser, slik at unge folk kan leve i sine forfedres land. Vi må forbedre kvaliteten i skolene, og la de ulike stammene få mer selvbestemmelse over skolene.

Les også: Føste besøk på 15 år