– Festivalen er en stor prestasjon

BeskanLuossaRock er festivalen som utviklet seg fra å være en fiskekonkurranse i Karasjok til å bli en eneste stor bygdefest.

Jonny Myrskog og Stig Arne Somby

Jonny Myrskog og Stig Arne Somby har tid til en kaffekopp nå, men når festivalen for alvor sparkes i gang får de trolig mer enn nok å gjøre.

Foto: Jan Kristian Lindi / NRK

– Vi var mange som hadde tenkt tanken om å lage en koselig liten festival, sier Stig Arne Somby.

Han er leder for Bieskenjarg grendelag i Karasjok, hvor festivalen arrangeres. Nå forteller han hvordan ideen om bygdefesten kom til:

– Vi satt en kveld og luftet ideer om en slags festival for å kunne tilføye bygda noe spesielt, forteller Somby.

Planen først var å arrangere en fiskekonkuranse på dagtid, men så tenkte arrangørene bak at de gjerne ville ha noe på kvelden også.

– Vi begynte å høre litt med lokale artister om de var villig til å spille. Artistene syntes dette var et interessant prosjekt, så de var villig til å spille litt billigere en normalt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BeskanLuossaRock

Her jobber frivillige iherdig for å få festivalen klar til lørdag.

Foto: Irjan Balto / NRK

160 år gammelt navn

Ildsjelen forteller at det å finne et navn til festivalen var en lang prosess.

– Vi tenkte at navnet må fortelle om stedet hvor festivalen arrangeres. Beskan er jo han som grunnla Bieskenjarg. Han kom hit for 160 år siden. Så det var naturlig å sette navnet Beskan med i festival-navnet, sier Somby, og fortsetter:

– I tillegg skal det være en laksekonkuranse, det var der ordet luossa kom med inn i navnet.

Festivalen går av stabelen for tredje året på rad førstkommende lørdag, og en gjeng med frivillige har jobbet med opplegget jevnt og trutt de siste ukene.

– Det er ikke mange i Bieskenjarg grendelag, så det er en stor prestasjon å kunne arrangere denne lille festivalen, avslutter Stig Arne Somby.