NRK Meny
Normal

Folk har startet opp «Natives for Bernie» i USA

Presidentkandidat Bernie Sanders frir til urfolk i USA med sin siste kampanjevideo.

Bernie Sanders taler på et valgkampmøte i Salem i Oregon

Bernie Sanders taler på et valgkampmøte i Salem i Oregon.

Foto: ROB KERR / Afp

– Når du får en presidentkandidat som bryr seg om urfolk, så må jeg også som urfolk støtte han, sier én av personene i den nyeste kampanjevideoen til Bernie Sanders.

Sanders spiller i videoen på at alle mennesker er like mye verdt, og at han er den presidentkandidaten som virkelig bryr seg om likeverd blant mennesker uavhengig av tro, hudfarge eller bakgrunn.

– På grunn av hva Bernie har gjort i fortiden, med å stå opp mot de store bedriftene, samsvarer hans syn med mitt syn på at ingen skal få bli styrtrike mens andre er fattige, sier en kvinne i videoen.

– Mange mennesker tror ikke vi eksisterer lenger, sier en annen.

Videoen har i skrivende stund blitt delt nesten 43.000 ganger på Facebook.

Se videoen her!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bernie Sanders kampanjevideo

Faksimile av videoen til Bernie Sanders på Facebook.

Mye tid

Det er ikke første gang Sanders lager en slik video. I februar i år lanserte kampanjen hans en film hvor de brukte et bilde av samer i Lødingen i 1897.

ABC News skrev tidligere denne uken en sak hvor de går nærmere innpå hvorfor nettopp Bernie Sanders legger så mye tid og krefter i nettopp besøk og promotering rundt urfolkssamfunn. Ifølge nettstedet har Sanders den siste tiden møtt flere titalls ledere av urfolkssamfunn, og snakker ofte om utfordringene disse møter. Det har ført til at flere har samlet seg under navnet «Natives for Bernie» (Urfolk for Bernie, red.anm.)

– Han er den beste kandidaten til å hjelpe urfolk i USA. Han er den eneste som har tatt seg tid i hans ellers fulle kalender til å besøke oss, sier Theresa Claymore til ABC News.

Kaste inn håndkleet?

Bernie Sanders selv sier egansjementet kommer av et politisk liv hvor han har forsøkt å beskytte de svakeste i samfunnet.

– Jeg prøver å få en forståelse for det virkelige amerikanske livet, og jeg har lært mye i løpet av denne kampanjen.

Men det er ikke alle som ønsker Bernie Sanders som presidentkandidat for demokratene under valget til høsten. I Det demokratiske partiet øker presset for å få 74-åringen til å kaste inn håndkleet, slik at de kan mobilisere alle kreftene bak Hillary Clinton, Sanders konkurrent og demokrat-kollega.

Clinton har nå 94 prosent av delegatene hun trenger for å bli partiets presidentkandidat.