NRK Meny
Normal

Ber regjeringen kaste talsperson

– Fiskeriministeren må kalle Frank Bakke-Jensen inn på teppet, og så må han seg fri fra politikken. Han er udugelig.

Torulf Olsen

Torulf Olsen (t.h.) er leder i organisasjonen Bivdu.

Foto: Bente Bjercke

Torulf Olsen tar i bruk ramsalt fiskarspråk når han kommenterer uttalelsene til stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen.

– Politikerskuta hans er søkklekk. Jeg sier bare; la ham synke, sier Olsen som er leder i Bivdi – Sjøsamisk fangst og fiskeriorganisasjon.

– Dette er lavmål, svarer Bakke-Jensen.

Til NRK sa Høyres fiskeripolitiske talsmann at han ikke vil at Sametinget skal ha makt innen fiskeriforvaltningen og politikken. Han mener kystkvoten som gis til samiske områder langs kysten, kan skape splid og forskjellsbehandling.

– Jeg har problemer med å forstå hva som gjør at en juksafisker i Tana skal ha historiske rettigheter og sterkere bånd til fiskerettighetene enn en juksafisker i Båtsfjord, sier Frank Bakke-Jensen til NRK.

– Må kalles inn på teppet

Olsen betegner ham som kunnskapsløs fordi han snakker mot sin egen statsråd.

– Ministeren må kalle ham inn på teppet, og fortelle hva statsråden og Sametinget ble enige om i forbindelse med fordelingen av kystkvoten. Etter påvirkning fra blant annet Bivdu fikk vi ministeren til å øke kystkvoten. Et historisk vedtak, sier Torulf Olsen til NRK.

Han kommer med dette rådet til regjeringspartiet Høyre:

Frank Bakke-Jensen

Stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen betegner kritikken mot ham som lavmål.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Kast Bakke-Jensen som fiskeripolitisk talsperson.

Finnmarksrepresentanten på Stortinget sier det er vanskelig å diskutere saklig på et slikt nivå.

– Olsen nekter folk å danne seg ei mening, sier Bakke-Jensen til NRK.

Fiskeripolitikk og forvaltning er noe han har fulgt tett i en årrekke, sier han. Grunnlaget for diskusjonen om fjordfiske og rettigheter ble lagt da Smith-utvalgets innstilling ble lagt fram .

– Denne saken har jeg fulgt helt fra starten av, og jeg kan når som helst diskutere med hvem som helst, men da må det skje på et saklig nivå, sier han.

Får støtte

Stortingsrepresentanten får imidlertid støtte fra både partifeller og fiskere.

På Facebook-gruppa «Sjøsame» skriver lederen i Finnmark Høyre og sjarkfisker Jo Inge Hesjevik at det var riktig av Bakke-Jensen å si tydelig i fra.

– Alle fiskere skal likebehandles uavhengig av etnisitet er et svært viktig prinsipp i Høyre. Det er enighet om at Sametinget ikke skal ha forvaltningsoppgaver. På flere områder opererer vi i et grenseland. Jeg hadde helst sett at Sametinget selv passet de grensene, skriver han.

På nettsiden til avisen Kyst og Fjord skriver fiskeskipper Einar Meløysund:

– Meget kloke ord fra Bakke-Jensen. Han har solid støtte langs hele kysten, også de som er fiskere i Finnmark.