NRK Meny
Normal

Ber om avklaring for sørsamisk museum

– Partiene på Stortinget bør avklare den vanskelige situasjonen Saemien Sijte nå befinner seg i etter at regjeringen sa nei til byggestart i 2015, mener sametingsråd Ann-Mari Thomassen.

Ann-Mari Thomassen (NSR)

– I ni år har sørsamene ventet på nytt museumsbygg. Nå begynner tålmodigheten å slå sprekker, sier sametingsråds Ann-Mari Thomassen (NSR)

Foto: Marit Elin Kemi / NRK

Hun synes at denne saka begynner å bli svært pinlig for den norske regjeringen.

Forslaget til statsbudsjett ga ingen signaler om en snarlig realisering av de foreliggende byggeplanene for Saemien Sijte.

– Nå må museet få klar beskjed om myndighetene har til hensikt å finansiere de foreliggende byggeplanene, eller om det må utarbeides nye planer igjen, sier Thomassen i en pressemelding.

I den borgelige regjeringens forslag til statsbudsjett for 2015 foreslås byggestart for flere museumsbygg, men det sørsamiske museet Saemien Sijte er ikke et av disse.

Det er nå ni år siden byggeplanene for museet ble presentert for daværende regjering. Planleggings- og utredningsarbeidet knyttet til nytt museumsbygg for Saemien Sijte har pågått i 25 år.

Tålmodigheten begynner å sprekke

– Det sørsamiske samfunnet har vært svært tålmodige. Ansatte ved museet har i dag høyst uverdige arbeidsforhold, og lagringen av gjenstandene skjer uforsvarlig i fuktige og gamle ammunisjonslagre. Situasjonen er prekær, og kan ikke fortsette, understreker Thomassen.

Hun understreker at det sørsamiske samfunnet er spesielt presset, både språklig og kulturelt. Oppstartsfinansiering av nye Saemien Sijte representerer ifølge Thomassen et nødvendig løft for både sørsamisk kultur og regionen som helhet.