Ber ministeren la loven være i fred

«Nyttårsrengjøring» kaller næringsministeren det når hun vil fjerne flere gamle lover – men det er spesielt én av disse lovene sjøsamene mener må forbli.

Et tomt hvitt hus i Andersvika i Troms med teksten: "Det sku bo folk i husan"

Den sjøsamiske organisasjonen Bivdi frykter at regjeringens fjerning av lover vil svekke kystsamfunnene i nord. Bildet er av et tomt hus i Andersvika i Troms.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

– Vi har alltid lagt til grunn at den kongelige resolusjonen av 1775 har ikke bare vært et fundament, men grunnmursplata for den sjøsamiske og allmenne retten til fisket, sier Torulf Olsen, leder av den sjøsamiske foreningen Bivdi.

Loven han sikter til er en av lovene som næringsminister Monica Mæland (H) mener er ubrukelige, og derfor vil fjerne ifølge en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet i januar.

Torulf Olsen skriver i blokk

Lederen i den sjøsamiske foreningen Bivdi, Torulf Olsen vil ikke la ministeren fjerne loven med et pennestrøk. Under årsmøtet til Bivdi ble medlemmene enige om å jobbe for å hindre lovendringen.

Foto: Carl-Gøran Larsson / NRK

«Nyttårsrengjøring»

Kuttingen av lover kaller departementet for «nyttårsrengjøring».

– Det er mange gamle lover som tiden har løpt fra. Når det ikke er behov for dem, er det bare å rydde opp og oppheve loven. Så kan næringslivet heller bruke tiden på å skape verdier og klekke ut nye, gode ideer, sa Mæland i pressemeldingen.

Frykter «rengjøringen» vil svekke finnmarksloven

Å bevare den kongelige resolusjonen mener Bivdis Olsen er svært viktig, for den gir et fundament både for Finnmarksloven og i kystfiskeutvalgets innstilling. Både den kongelige resolusjonen av 1775 og Kystfiskeutvalget viser til at de som bor langs kysten har rettigheter til fisket.

Monica Mæland

Statsråd Monica Mæland vil rydde opp i lover hun mener er ubrukelige.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Dersom resolusjonen blir fjernet vil finnmarksloven bli vesentlig svekket, mener Olsen, og legger til:

– Og det kan vi på ingen måte gå med på.

Finnmarksloven slår nemlig fast at finnmarkskommisjonen også skal utrede krav eller individuelle rettigheter til fiskeplasser i sjø- og fjordområder i Finnmark dersom noen med rettslig interesse i en avklaring krever det.

En slik utredning har foreløpig ikke vært på bordet til finnmarkskommisjonen.

Ikke kommet i gang

Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) modererer nå sin uttalelse om hvorvidt resolusjonen skal fjernes eller ikke:

Amund Drønen Ringdal

Statssekretær Amund Drønen Ringdal (H) sier at dersom de vil endre loven så vil det sendes ut på offentlig høring.

Foto: Regjeringen

– Vi har ennå ikke kommet i gang med arbeidet med denne resolusjonen. Hva som eventuelt skal gjøres, vil være avgjørende for hva slags prosess som må settes i gang, sier statssekretær Amund Drønen Ringdal (H) i NFD.

Han sier videre at 1775-loven er identifisert som en av de lovene vi vil se nærmere på, i det generelle arbeidet med å gå gjennom regelverk for å fornye, forenkle og forbedre.