NRK Meny
Normal

Ber Larsen om å se talen på nytt

Sametingspresidenten er ikke enig i Vibeke Larsens kritikk av nyttårstalen – og mener en ny titt på talen vil skifte hennes mening.

Aili Keskitalo

Sametingspresident Aili Keskitalo er ikke enig i kritikken fra Aps Vibeke Larsen. Hun ber Larsen se talen en gang til.

Foto: NRK

– Jeg undrer meg litt over kritikken, og jeg kan ikke si meg enig med henne, sier sametingspresident Aili Keskitalo.

Vibeke Larsen sa nemlig at presidentens nyttårstale ga henne en kvalmende følelse. Keskitalo på sin side beklager dersom Larsen har vært uvel i julehøytiden.

Vibeke Larsen

Sametingets Ap gruppes parlamentariske leder Vibeke Larsen lot seg ikke imponere over Aili Keskitalos nyttårstale.

Foto: Berit Nystad / NRK

– Jeg må først beklage dersom Vibeke Larsen har vært syk i jula. Og jeg håper inderlig at hun er i bedre form i dag, og er klar for å begynne på det nye politiske arbeidsåret.

Keskitalo tror en ny titt vil hjelpe på

Den parlamentariske lederen til Sametingets nest største parti mener det var lite positivt i talen. Lidelseshistorier med assimileringspolitikk og krigsevakuering i talen fikk Larsen til å tolke presidenten i en negativ retning.

– Jeg synes det var mye positivt i talen min. Så jeg anbefaler henne å gå inn på NRK Sápmis nettsider og høre den en gang til, og når hun er i bedre form så ser hun kanskje de positive delene.

For assimileringspolitikken ble for Larsen fremstilt feil i Keskitalos tale. Ap politikeren presiserer at hun har stor respekt for den generasjonen som var med på å bygge opp landet etter krigen. Keskitalo svarer med at det er viktig å ta opp både de negative og de positive delene ved historien.

Håper på bedre karakter neste år

Hvilke tiltak Sametinget skal gjøre fremover og hvilke visjoner man har for fremtiden er også noe Larsen savner fra sametingspresidentens side.

– Når det gjelder tiltak, så vet Vibeke Larsen godt, med tanke på at vi nylig har debattert årets budsjett, at tiltak vil igangsettes, påpeker Keskitalo.

Fjorårets nyttårstale fikk terningkast seks av Vibeke Larsen. Årets fikk bare terningkast tre.

– Jeg må takke Vibeke Larsen for at hun har tatt seg tid til å vurdere talen min både i år og i fjor, og jeg håper jeg får en bedre karakter av henne til neste år.