Ber kongen om hjelp

– Hjelp oss konge og statsminister til å berge vår egen lille skole i Musken!

Astrid Johnsen og Børge Hagen gir ikke opp
Foto: Mona Gingstad/NRK

Slik begynner brevet som foreldrene ved Musken skole i Tysfjord har skrevet til kongen og statsministeren.

Ber om hjelp

I brevet ber de om inderlig hjelp fra de øverste makthaverne i fedrelandet over en situasjon som foreldrene betegner som helt utenom det vanlige.Foreldrene har gjennom hele vinteren kjempet en kamp mot Tysfjord kommune for å bevare skolen i den veiløse, lulesamiske bygda. Kampen har så langt ført til at skolen ble reddet ut dette skoleåret.

Legge ned

Formannskapet i Tysfjord vedtok imidlertid i forrige uke å legge ned skolen fra høsten av, og foreldrene frykter også at det vil bli resultatet i kommunestyret 22. juni. Uansett vedtak nekter foreldrene å la barna sine dagpendle med båt til Drag.

Overgrep

– Vi nekter å tvinge våre barn bort fra deres egen skole mot barnas vilje. Vi nekter således å være med på et overgrep. Om Tysfjord kommune skal få våre barn til Drag, må kommunen heller bruke politimakt hver eneste dag. Men da blir kommunen å handle mot både barnekonvensjon og vår menneskerett, som vi kommer til å fastholde. Det er derfor vi skriver dette brevet både til kongen og statsministeren, skriver foreldrene i brevet til kongen og statsministeren og viser til at det er en nasjonal målsetting å sikre og utvikle den lulesamiske fjordbosettingen her inne som er landets eneste og siste, skriver blant andre foreldrene i brevet.

Håper

– Vi håper kongen kan hjelpe oss. For det er uhørt at kommuen skal legge ned skolen. Vi trives her, og barna trives på den skolen der de alltid har gått. Vi er jo til og med truet med både barnevern og politi dersom vi ikke lar barna våre dagpendle med båt til Drag, sier en oppgitt og frustrert forelder Astrid Johnsen til NRK Sámi Radio

LES OGSÅ: Kritiserer partikollega i Musken saken