Bellona: – Statoil må ut av lobbyorganisasjonen for amerikansk oljeindustri

Lobbyorganisasjonen for amerikansk oljeindustri motsetter seg utsettelsen av Dakota Access pipeline. Bellona reagerer på at norske Statoil er medlem av organisasjonen.

Frederic Hauge

Frederic Hauge mener det rett og slett er pinlig at Statoil er medlem av American Petroleum Institute (API).

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Statoil er betalende medlem i denne organisasjonen. De støtter altså en linje der man går i klinsj med US Army, og appellerer til Donald Trump om å få vekk aktivistene og starte byggingen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Obama-administrasjonen stanset søndag midlertidig utbyggingen av den omstridte oljerørledningen i Nord-Dakota, men beslutningen motarbeides derimot av lobbyorganisasjonen American Petroleum Institute (API).

API sier de representerer 650 selskaper som er med i produksjon, raffinering, distribusjon og andre ting som har med petroleumsindustrien å gjøre.

Standing Rock, jente oppe på biltaket

Det var stor feiring i går i Standing Rock da nyheten om den midlertidige stansen av Dakota Access Pipeline ble gjort kjent.

Foto: Reuters

Ingen planer om å trekke seg

Erik Haaland er mediekontakt for Statoils internasjonale utvikling, produksjon og letevirksomhet, og han sier at Statoil ikke har noen planer om å trekke seg ut av API.

– API er en bransjeorganisasjon for vår industri i USA og har de fleste oljeselskapene som medlemmer, inkludert Statoil. I en så stor organisasjon vil det ofte være ulike meninger og det er ikke alltid at medlemmene er helt enige, men det betyr likevel ikke at vi må trekke oss fra den organisasjonen selv om vi ikke deler synspunktene som flertallet står for, forklarer Haaland.

Han understreker at Statoils verdigrunnlag alltid vil stå ved lag.

Det er Hærens ingeniørkorps som satte ned foten. De eier deler av grunnen der den planlagte oljerørledningen skal passere, men vil foreløpig ikke gi tillatelse til at oljerørledningen, Dakota Access pipeline, får passere under den oppdemmede innsjøen Oahe ved urfolksområdet Standing Rock.

Beslutningen regnes som en viktig seier for miljøforkjempere og for de innfødte siouxene. De har kjempet mot prosjektet siden april i år.

– Sluppet unna kritikk

Etter US Armys involvering krever API nå at Donald Trump kommer på banen og gjør om vedtaket. API har gjennomføringen av Dakota access pipeline som sin topp-prioritet for nyåret.

Både Oljefondet og DNB har fått massiv kritikk for å ha investert penger i rørledningen.

Statoil har sluppet unna kritikk, selv om de utvinner store mengder olje i området hvor oljen skal transporteres fra.

Statoil hevder at deres olje ikke skal benytte seg av rørledningen.

Donald Trump And Ted Cruz Join Capitol Hill Rally Against Iran Deal

Bellona lurer på om Donald Trump regnes som «morgendagens helt» av Statoil.

Foto: Chip Somodevilla / AFP

– I sine kampanjer sier Statoil at de «støtter morgendagens helter». Nå anser de åpenbart Donald Trump som sin «morgendagens helt». Det er rett og slett pinlig for Statoil, påpeker Hauge.

– Dette må stå for Hauges egen regning, svarer Haaland.

Hauge mener Statoil bør trekke seg som medlem av API og ta avstand fra deres uttalelser om Dakota Access Pipeline.

– Vi har ingen umiddelbare planer om å trekke oss, svarer Haaland.