Begrenser rypejakta i Kautokeino

Finnmarkseiendommen begrenser årets rypejakt i Kautokeino. Dette får reiselivsbedriftene til å frykte for inntekten sin.

Rypejeger
Foto: Bjørn Owe Holmberg / Scanpix

Guldal: Rievssatbivdu garzziduvvo

I Kautokeino begrenses rypejakta fordi at rypebestanden er liten.

Direktør ved FeFo, Jon Meløy, sier at en begrensning av jakta var strengt nødvendig, men han håper at reiselivsnæringen ikke vil lide på grunn av denne beslutningen.

 

 - Selvfølgelig forstår vi at næringslivet i Kautokeino ikke liker denne beslutningen. Vi vet jo at rypejakta bringer med seg mange jegere og det tjener Kautokeino på, sier Jon Meløy. 

Ikke mindre salg av jaktkort 

For det om årets rypejakt blir begrenset, sier Meløy at det selges like mye jaktkort som tidligere, selv etter at FeFo offentliggjorde at årets jakt vil bli kvotebasert.

- Jeg tror ikke jaktbegrensningen vil gi kjempestore konsekvenser, men det kan nok bli noen. Vi har også fått noen telefoner fra folk som sier at de ikke vil dra på rypejakt til Kautokeino i år, men det er under ti stykker, sier Meløy.

Tre ryper per dag

Finnmarkseiendommen har undersøkt rypebestanden og kommet frem til at det er lite ryper i Kautokeino. Derfor er det bestemt at de første to ukene av rypejakta, fra 10.september, ikke er tillatt å skyte mer enn tre ryper daglig.

I fjor var den samlede fangsten på 35.000 ryper. I fjor var det rundt 5000 rypejegere i hele Finnmark, og 3-4000 av dem jaktet i Kautokeino.

- Uforståelig

Mikkel Ailo Bongo jobber i et turistfirma, og for det om han i år ikke taper inntektsmessig på jaktbegrensninga, har han ingen forståelse for dette vedtaket.

-  Jeg synes FeFo fører en rar politikk når de høyner prisene på jaktkort og begrenser rypejakta. Jeg både ser og hører ryper, så hvordan kan det ha blitt færre når jeg ser dem, sier Bongo.